Nejklíčovější při pěstování fíků je vybrat správné místo. Fíky potřebují hodně slunečního světla, takže je nejlepší je vysadit na místo, kde budou mít dostatek slunce po celý den. Kromě světla potřebují i dostatek větru. Rozhodně se jim nebude dařit v prostoru, kde se vzduch vůbec nehýbe. Tam riskujete, že fík napadnou plísně.

Správný tip fíků!

Existuje mnoho různých druhů fíků, které se liší velikostí, chutí a nároky na pěstování. Zvažte, kam strom chcete zasadit. Jak velký prostor bude mít? Bude spíše na slunci nebo ve stínu?

Když máte jasno, připravte si půdu. Fíky potřebují půdu s dobrou drenáží a kyselou až neutrální pH. Můžete do ní přidat kompost nebo jiný organický materiál, abyste půdu zvlhčili a zvýšili její úrodnost.

Teď už hurá na sázení

Když vysazujete fíkovník, mějte na paměti, že strom bude v budoucnu opravdu velký. Výběr místa je klíčový, potřebuje dost prostoru. Při výsadbě nezapomeňte ponechat dostatečný odstup od ostatních stromů a keřů.

Jak o fíky poté pečovat?

Základem je pravidelné zalévání – ani moc, ani málo. Rozhodně nechcete fíky přelít. Půda by měla být vždy mírně vlhká, ale nikdy přemokřená.

Fíky také potřebují pravidelné hnojení, aby dobře rostly a daly vám bohatou a zdravou úrodu. Můžete použít komerční hnojivo z obchodu nebo organické z vlastního kompostu. Vhodný je třeba i hnůj.

Zdroj: ireceptar.cz