Prořezávání ovocných stromů, ale i keřů je důležitou součástí péče o vaši zahradu. Tedy za předpokladu, že chcete mít bohatou úrodu. Díky prořezání stromů se k pupenům a květům dostane více světla, což zajistí onu bohatou úrodu.
V případě starších stromů dojde k jejich omlazení, navíc získají lepší tvar. Které stromy a keře byste měli prořezat? A kdy je ten nejvhodnější čas?
Které rostliny potřebují prořezat?
Nezapomínejte, že ne všechny stromy důkladný zimní řez potřebují. Některé peckoviny, jako jsou švestky, višně, třešně, meruňky, broskvoně a mandloně, jsou na prořezávání citlivější, proto jej provádějte až na jaře v době květu. Počkat můžete i na konec léta, až budete mít sklizeno.
Zimní řez však ocení jádroviny, kam patří jabloně a hrušně. Díky zimnímu řezu dojde k posílení větví, ale i úpravě hustoty koruny. Přehnaně košaté stromy spotřebují tolik energie, že na samotné plody jí už moc nezbude.
Jak začít se zimním řezem ovocných stromů?
Zimní řez se provádí v mírném počasí, kdy nemrzne. I proto vyčkejte na únor nebo březen. Pokud bude zima mírnější, klidně začněte v lednu. Teploty při prořezu by neměly klesnout pod více než -5 °C. U mladých stromků provádějte výchovný řez, který je zformuje pro další růst. Udržovací řez dělejte u starších ovocných dřevin, zvýšíte tak jejich plodnost. Zmlazovací řez se provádí u stromů, které plodí málo nebo vůbec.
Nejprve odstraňte poškozené a nemocné větve. Při prostříhávání koruny řezejte větve směrem dolů, do středu či křížem. Prostor mezi větvemi, které ponecháte, by měl být 15 až 20 cm. Ponechte hlavní větve, které jsou ve vodorovné poloze.
- Výchovný řez: Provádí se u stromků ve stáří 2 až 6 let.
- Udržovací řez: Provádí se u plně rostlých a plodících stromů.
- Omlazovací řez: Provádí se u neudržovaných, starých a divoce rostoucích stromů.
Jaké nářadí používat?
Vhodné nářadí vybírejte podle typu zimního prostřihu a síly větví. Ke zkrácení drobných výhonků a menších větví vám postačí zahradnické nůžky. V případě silnějších větví oceníte zahradnickou pilku. Nástroje musí být dostatečně ostré.
Zdroj: orchardpeople.com, gardenersworld.com