Plánujete velkolepé grilování pro kamarády, ale nevíte, jak na to? Aby bylo grilování zábava pro hosty i hostitele, stačí dodržet pár pravidel. Každé je důležité, přesto stále děláme začátečnické chyby, tady je jejich seznam i návod na změnu. Poradíme i to, jak vyřešit noční můru hostitelů.

Panenka na grilu podle šéfkuchaře Romana Pauluse je dokonalá, tohle musíte zkusit!

Zdroj: Youtube

1. Sousedé, my grilujeme!

Mít dobré vztahy s nejbližším okolím se vyplatí. Přestože je slušnost dát sousedům předem vědět, že chystáte grilování pro víc lidí, dělá to málokdo. Přesněji: zhruba každý 4. člověk. Asi 40 procent lidí to vůbec neřeší, přibližně 33 procent to rovněž neřeší, ale v případě potíží se sousedům zpětně omluví. Máme co zlepšovat.

2. Něco tady chybí

Předem si spočítejte, kolik potřebujete surovin, zásobte se nápoji (domácí limonády frčí) a třeba si půjčte domácí výčep. Jedním z největších faux pas totiž je nedostatek jídla i pití. Půjčit si můžete i pár stolů, židlí a slunečníky (zajistit místa, kam nebude tolik pálit slunce, by měla být vaše povinnost), vyplatí se také plážová lehátka a deky.

Nejrychlejší je bufetová obsluha, jídlu vyhraďte aspoň jeden stůl. Další potřebujete na nápoje. Přidejte dostatek nádobí, příborů a opravdu hodně papírových ubrousků (papírové kapesníky jsou faux pas) i několik odpadkových košů. Ty nejsou ostuda, jde o rozumný přístup, jak zamezit zbytečnému nepořádku. I nehodám, protože dobře naložený steak, který skončí na trávníku, funguje jako banánová slupka.

3. Více vegetariánských surovin

Saláty patří mezi běžnou součást grilování, stejně jako samotná zelenina. Zkuste špízy z tofu nebo z halloumi, tento sýr nahradí i maso, vynikající jsou portobello žampiony i veggie burger 5x jinak. Problém je jen v tom, že bezmasé grilované dobroty patrně budou chtít ochutnat rovněž masožravci, a zase jsme u množství surovin.

4. Grilování jako týmový sport

Hostitel by neměl být na všechno sám. V době, kdy přichází pozvaní hosté, už má mít rozpálený gril. Pokud není doma partner či partnerka, domluvte se s kamarádem, kamarádkou a rozdělte si role. Jeden vítá hosty a řeší, co je třeba, druhý je u grilu.

Ten, kdo griluje, by se měl soustředit na přípravu jídla a nenechat se strhnout dobrou náladou. Jídlo se může velmi rychle spálit, nebo být naopak napůl syrové,” nabízí svou zkušenost kuchař Martin Svatek. A když už se něco pokazí a spálí, nedávejte to hostům. Ani psům.

5. Noční můra hostitelů

Pro dobré vztahy se sousedy, ale i s pozvanými, se vyplatí dát svým hostům předem vědět, do kdy grilování plánujete. Ale aktuální průzkum grilovacích zvyklostí Vitany ukázal, že právě v tomto zásadním bodu úspěšného grilování máme velkou rezervu:

  • Asi jen 13 procent hostitelů má odvahu říci, kdy grilování plánují ukončit.
  • Zhruba 20 procent si myslí, že stačí začít uklízet a hosté se sami dovtípí.
  • Přibližně 30 procent prokazuje velkou trpělivost - čeká, dokud neodejde poslední host.
  • Necelých 38 procent hostitelů předem počítá, že se grilování protáhne.

Zdroje:

Související články