Pivoňky jsou bylinné nebo dřevité a podle toho se k nim musíte také chovat. Dřevitá pivoňka je keř s dřevěnými větvemi. Bylinná je květina. Pivoňka lékařská jako představitelka bylinných pivoněk. Dřevitá je pak třeba pivoňka křovitá.

Jak vybrat místo pro vysázení pivoněk?

Obecně platí, že místo pro pivoňky musíte skutečně pečlivě vybrat. Dostatek slunce a závětří je klíčem k úspěchu. Tyto květiny se rozrostou bohatě do šířky i do výšky, a proto jim už od začátku dopřejte potřebný prostor.

Zároveň pivoňky opravdu nezvládají větrná místa. Jejich květy jsou velké, těžké, a tak by je vítr mohl poničit. Pivoňkám může být užitečná i opora, podobná jako u rajčat nebo okurek.

Kromě slunce a závětří je kladen důraz i na půdu. Ideální je vápenitá hlína, která má dostatek živin a je dobře propustná. Na doplnění živin je vhodný třeba kompost. Dávejte si ale pozor, aby s ním pivoňky zbytečně nepřišly do kontaktu, a dejte na něj ještě další vrstvu hlíny.

Jak jednou pivoňku zasadíte, těžko ji přemístíte. Přesazování opravdu nemá ráda. A pokud už k přesazování přece jen musí dojít, zkuste si to naplánovat na začátek září nebo březen.

A co následná péče?

Pivoňky spíš snesou sucho než přelití. Jsou náchylné na plísně a houbovité nemoci. Zalívejte tedy rostlinku přímo u hlíny, listům se vyhněte. Na hnojení můžete využít starý kompost nebo popel z čistého dřeva.