Zatravňovací dlažba zvýší nosnost plochy, ale také zabrání sesuvu půdy na šikmé ploše. Je tak univerzálním pomocníkem v zahradě.

Z betonu

Betonové dlažební kostky zpevňují povrch a jsou vhodné nejen pro příjezdovou cestu, ale také pro parkovací plochu pro vozidla. Vyrábějí se v tloušťkách 8 až 10 cm a používají se podle předpokládaného zatížení, které bude na plochu působit. Najdete zde díly ve tvaru osmiúhelníků, čtverců, kruhů, které mají různé velikosti nebo barvu. Umisťují se do 40 cm hlubokého základu se štěrkovým ložem bez použití malty, šroubů nebo lepidla.

Ovládání je jednoduché a výsledek okouzlující. Kromě trávníku můžete do jamek vysadit rostliny, jako jsou trvalky a traviny. Příprava trávníku v dlažbě je stejná jako u volně stojícího trávníku, stačí použít sekačku. Výhodou betonu je jeho vysoká odolnost, dlouhá životnost a nízká cena.

Vyrobeno z plastu

Ke zpevnění a ozelenění ploch můžete použít také plastové zatravňovací panely nebo dlažební kostky. Jsou vyrobeny z recyklovaného materiálu, jejich výhodou je nízká hmotnost a přizpůsobivost nerovnému terénu. Mají protiskluzovou úpravu bez ostrých hran, takže po trávníku můžete chodit i naboso. Kromě chodníků, parkovišť a dětských hřišť je můžete použít například k vytvoření zelené střechy. Manipulace s nimi je velmi jednoduchá, panely stačí připevnit speciálními plastovými hřebíky k povrchu ošetřenému štěrkem. Jakmile jsou na místě, zasypete je zeminou smíchanou s travním semenem.

Zdroj: Youtube

Jaké jsou výhody?

Zatravňovací dlažba dodá okolí domu potřebnou zeleň, ale zároveň zpevní plochy. Dlažba umožňuje vsakování dešťové vody, takže se v blízkosti domu netvoří kaluže ani blátivá místa. Dobře se kombinuje s tradiční dlažbou, takže ji můžete použít ke zpestření a do otvorů vysadit květiny.

Kámen v trávě

Nabízíme vám ještě jedno řešení pro vaše zahrady - přírodní kámen. Pokud máte velký trávník a chcete mít přirozeně vypadající chodník, je skvělým tipem kámen. Záleží na vás, zda použijete stejnoměrně velké kusy, nebo nepravidelně tvarovaný kámen.