S jarem nezačínají kvést a růst jen rostliny, po kterých toužíte, ale také nechtěný plevel. S ním se můžete setkat zejména v záhonech, na trávníku či v zahradní dlažbě. Ani na jednom místě nám však nedělá radost a je třeba se jej zbavit. Snažte se plevele zbavit způsobem, který bude šetrnější k životnímu prostředí – obzvlášť pokud na zahradě pěstujete ovoce a zeleninu.

Na plevel s alkoholem

S eliminací plevele vám může pomoci (mimo jiné) alkohol, konkrétně vodka. A jak na to? Smíchejte 3 lžíce alkoholu se 2 šálky vody, směs nalijte do rozprašovače a aplikujte. Aplikaci provádějte na celou rostlinu s pravidelným opakováním, postupně dojde k dehydrataci rostliny a jejímu uhynutí.

Zbavte se plevele olejem

Kromě alkoholu na hubení plevele zabírá také olej. Ten stačí na rostliny (na jejich celou plochu) nanést rozprašovačem nebo štětcem. Pokud chcete, aby byl účinek maximální, aplikaci provádějte za slunečného dne. Olej ucpe rostlinám průduchy a vodivá pletiva – rostlina jako v případě alkoholu postupně uhyne.

Mulčujte

Mulč z černé netkané textilie nebo novin na plevel funguje také – nejprve jej zkraťte, potom zakryjte jedním ze zmíněných materiálů. Rostlina přijde o vzduch a světlo, což jsou dvě základní životní potřeby.

Vařená voda

Nejjednodušším způsobem, jak se zbavit plevele, je nalití vroucí vody přímo na něj. Pro plevel je teplota varu neslučitelná s dalším životem a růstem. Během krátké doby rostlina uhyne až ke kořenům.

Jedlá soda na plevel

Jedlá soda vám při hubení plevele pomůže na jedničku. Posypte celý povrch rostliny včetně půdy v okolí jedlou sodou. Postup po pár dnech několikrát zopakujte.

Zdroj: zahrada.cz