K čemu slouží plot?

Plot vymezuje hranice vašeho pozemku – oddělí váš pozemek od pozemků sousedních, poskytuje vám větší míru soukromí. Brání průniku osob z okolí na váš pozemek. U vhodně vybraného typu plotu jde o pohledovou clonu.

Pokud chcete, aby váš živý plot sloužil zejména jako pohledová clona před zraky zvědavých kolemjdoucích, je vhodné používat rostliny středně vysoké. To jsou rostliny o výšce 1,5 až 2,5 metru.

Které rostliny jsou vhodné?

Ke stavbě živého plotu o výšce 1,5 až 2,5 metru jsou vhodné tyto rostliny: kalina obecná, kalina vrásčitolistá, kdoulovec japonský, trnka, svída bílá, šeřík, trojpuk, zlatice, zimolez, cesmína, rododendron, bobkovišeň, brslen, pustoryl a túje.

Pro vysoké živé ploty jsou vhodné tyto rostliny: hlošina úzkolistá, kalina obecná, škumpa, šeřík, zimolez, topol černý, tis červený, túje, smrk.

Ke stavbě plotu, který vymezí hranice, jsou vhodné tyto rostliny: tavolník nízký, mahonie, mochna křovitá, zimostráz, zákula japonská, meruzalka, hortenzie stromečková.

Jak se dělí živé ploty?

Živé ploty se dělí na tvarované (tvarujete stříháním) a volně rostoucí. Menší úpravy však vyžadují oba typy plotů. Pokud budete plot pravidelně stříhat, bude z něj hezká živá zeď, která může být také součástí vstupní brány na váš pozemek. Plot můžete doplnit o různé branky, opory pro květiny, ale i klenby, na nichž budou růže.

Zdroj: ireceptar.cz, abecedazahrady.dama.cz