Mrazák není vhodný k mražení čehokoliv

Přebytek vývaru? Do mrazáku! Zbytek omáčky? Do mrazáku! Nadbytek borůvek ze zahrady? Do mrazáku! Mražení potravin je běžnou součástí v životě každého z nás. Mrazíme zbytky jídel, které se ještě budou hodit. Mrazíme maso, které jsme koupili v akci. Mrazíme také ovoce a zeleninu na zimu. Víte ale, které potraviny byste měli uskladnit jinak než v mrazáku?

Která zelenina s ovocem nepatří do mrazáku?

Ke skladování v mrazáku se nehodí některé druhy ovoce a zeleniny, které obsahují velké množství vody. Jejich mražení degraduje jejich kvalitu. I proto si dejte pozor při mražení okurek, rajčat, cuket či melounu. Maliny a jahody mrazit můžete, ale dejte si pozor na to, v jakém stavu plody budou.

Potraviny, které mají vysoký obsah vody, můžete mrazit, raději však ve formě pyré, případně blanšírované. Drobnější ovoce, kam patří meruňky a švestky, mrazit můžete. Počítejte však s tím, že jejich chuť nebude stejná jako v případě čerstvého ovoce. Mrazit byste neměli syrové brambory. V případě bramborové kaše či bramborového knedlíku to není problém.

Jak mrazit ovoce a zeleninu?

Jednotlivé kousky ovoce a zeleniny očistěte a omyjte. Plody mrazte nejprve jednotlivě – na plechu vystlaném pečicím papírem. Jednotlivé kousky pak dejte do igelitového pytlíku a nechte v mrazáku i nadále. Jednotlivé kousky se pak nebudou vzájemně lepit k sobě.

Mnohem méně místa při skladování zaberou plastové pytlíky uzavíratelné na zip – hodí se zejména ke skladování menších dávek ovoce a zeleniny.

Zdroj: ireceptar.cz