Některé pokojovky jsou skvělé filtry vzduchu, odstraní škodliviny, dodají bytu čerstvý kyslík a ještě krásně voní a vypadají. Pokojovky se živí škodlivým uhlíkem, který potřebují ke své výživě.

Jak na formaldehyd a rtuť

Fíkus, scindapsus, zelenec, břečťan, tchynin jazyk nebo filodendron dokáží odfiltrovat i nebezpečný formaldehyd. Pokud bojujete s xylenem, na ten pomůže jedině břečťan nebo tchynin jazyk.

Jestli máte doma plynový sporák, pak si pořiďte zelenec. Ten dokáže zplodiny z těchto vařičů odsát a funguje dobře i na tabákový kouř. V kuchyni se mu bude dařit.

Pokud se chcete zbavit olova nebo rtuti, vyzkoušejte kamélie nebo pokojové růže. Ty spolehlivě odstraní stopy těchto těžkých kovů.

Máte doma příliš suchý vzduch? Kupte si přírodní zvlhčovač

Úplně všechny rostliny dodávají do vzduchu kyslík a vlhkost. Stejně tak obohacují vzduch silicemi, které vzduch dezinfikují a osvěžují. Pokud bojujete třeba s alergiemi, je skvělý eukalyptus. Nejlepší je pořídit si alespoň dva vzrostlé keře.

Pokud chcete prostor prostě ovonět, pořiďte si pokojovku s vonnými silicemi – třeba oregano, saturejku, majoránku, tymián nebo vonné pelargonie.

Zdroj: https://ireceptar.cz