Největší bazén světa

Druhý největší venkovní bazén světa se jmenuje Big Splash (Velký šplouch) a najdete ho v Maroku. Měří na délku necelých 150 metrů. Proč o něm píšeme? Hlavně proto, aby vynikla obrovitost toho největšího. Je skoro desetkrát větší - měří na délku skoro kilometr a zabírá povrch 80 937 metrů čtverečných. Pokud chcete další čísla, tak je v něm 300 042 metrů krychlových vody.

Aby toho nebylo málo, tento bazén zapsaný do Guinnessovy knihy rekordů leží přímo na břehu moře. Proč tam vůbec vznikl? V turistickém středisku San Alfonso del Mar u Algarroba (Chile) si prostě řekli, že by chtěli být zapsáni do Guinnessovy knihy rekordů a kuriozit. Podle jejich marketingových expertů to mělo nalákat davy turistů - a zdá se, že to zatím funguje. Stálo to v přepočtu 20 miliard korun a trvalo to pět let.

Tento bazén je tak obrovský, že na něm vzniká přirozený příliv a odliv. Díky jeho rozměrům se po něm dokonce mohou prohánět plachetnice! A abychom nezapomněli - jako všechny megalomanské stavby světa, má i tato vlastní pyramidu…

Největší krytý bazén světa

I pod střechou se dají najít báječné bazénky. Ten největší postavili v Japonsku, konkrétně v Miyazaki. Jmenuje se Ocean Dome a je prostě báječný. A to nejen velikostí, ale také všemi těmi technickými vychytávkami, které do něj Japonci dokázali nacpat. Velikost je ale samozřejmě tím, co na něm zaujme. Na délku měří 300 metrů - tedy jako šest olympijských bazénů za sebou - na šířku má impozantních 100 metrů.

Po celý rok je zde příjemné teplo - vzduch má po celý rok 30 stupňů. Japonci si na teplou vodu zkrátka potrpí. Na umělé pláži je sněhobílý písek dovezený z tichomořských atolů, panuje zde věčné léto a na pláž dorážejí vlny uměle vyrobeného přílivu. Tvůrci tohoto aquaparku se snažili vyvolat dojem, že jste se právě ocitli přímo u moře…

Voda je vyhřívaná, takže je teplejší než v oceánech. Kromě těchto vymožeností je součástí bazénu také spousta drobností, které potěší - například tři tobogany, vodní bary a několik saun.

Nejnacpanější bazén světa

A zase do Japonska. Kultura plavání je v této zemi poměrně mladá, proto je zde oproti západu relativně málo bazénů. Když nastane horké léto, Japonci zaplní všechny dostupné bazény a vůbec jim nevadí, že je v nich plno.

Nejoblíbenější jsou především bazény s umělým vlnobitím. V těch občas, zejména ve velkých městech, jako je Tokio, bývá tolik lidí, že vlastně ani bazén samotný není vidět. Po celém Japonsku se tak proslavil především tokijský bazén Summerland Wave Pool. Podívejte se na video, na kterém vynikne nejlépe to, o jakých počtech lidí píšeme…

Foto:www.isifa.com, archiv autora