1. Prevence

Klíšťata číhají téměř všude, i když ne všechna jsou infikovaná nemocemi, jako je borelióza nebo encefalitida. Takže pokud se do vás klíště zakousne, nemusí okamžitě znamenat nákazu. Přesto se vyplatí vytvořit si ochranný val v podobě očkování proti klíšťové encefalitidě.

Očkuje se v zimě, takže teď už to nestihnete. Na příští rok byste se ale očkovat měli, a neodkládejte to. Musí se přeočkovávat třikrát, aby vakcína měla účinek. Bohužel proti lymeské borelióze očkovací látka neexistuje.

2. Odhánějte je

Druhou kapitolou je odhánění těchto cizopasníků. Především se na vás nesmí dostat. V místech se zvýšeným výskytem, tedy na travách vysokých asi 20 cm, se pohybujte jen v dlouhých kalhotách. Nejlépe světlé barvy v hladkém materiálu, aby se klíště nemohlo uchytit.

Používejte repelenty, hlavně na nohy. Od kolen dolů je používejte dvakrát častěji, než je normální dávka pro ostatní hmyz, jako jsou komáři. Po každé vycházce se prohlédněte, zda někde nemáte klíště. Dívejte se hlavně do míst s tenčí a jemnou kůží, kde se klíšťata ráda uchytávají – podkolenní jamky, podpaží, třísla a intimní partie.

Prohlédněte také oblečení, zda se na něm nějaká klíšťata neuchytila. Lepší je oblečení vyprat.

3. Odstraňte je

Je spousta návodů, jak klíště vyndat. Někdo se zapřísahá, že se klíště musí udusit krémem, aby se pustilo. Jiný říká, že se musí vykroutit po směru hodinových ručiček, další že proti směru. V lékárnách se prodávají speciální kartičky a přípravky na odstranění klíšťat vytažením. Popravdě řečeno, je jedno, jak klíště vyndáte. Pinzetou nebo speciálním přípravkem… Hlavní je ho vyndat celé i s hlavičkou. Pokud zde zůstanou kusadla se zpětnými háčky, kterými se klíště zakusuje do kůže, nevadí to. Vysuší se a odpadnou nebo vyhnisají. Každopádně ránu musíte vydezinfikovat.

4. Co s klíštětem

Máte dvě cesty – buď se bojíte, že je nakažené, a můžete ho zaslat do specializovaných center, kde z něj zjistí, zda je nakažené, nebo jej zničte. Nejspolehlivější je jej spálit. Klíště má totiž chitinový krunýř, takže rozmáčknout jde jen velmi těžko. Navíc rozmáčknutí znamená kontakt s případnými nakaženými vnitřnostmi.

5. Jak poznat infekci

Jak poznáte, že jste se od klíštěte nakazili? Místo, kam vás klíště kouslo, zarudne a červená skvrna se zvětšuje. Vydrží více než týden a může se i rozrůstat. Svědí a její střed je bělavý. Pak šlo zcela očividně o nakažené klíště. Měli byste se okamžitě jít nechat vyšetřit ke svému lékaři. Borelióza se pozná z krve a následuje léčba pomocí antibiotik.