Před pergolu lze předsadit i vhodné keře, jejichž větve budou mřížovím nebo latěmi prorůstat. Tyto rostliny, které nepotřebují oporu, tedy nebudou pergolu zatěžovat svou vahou. Naopak pergola, která bude rostlinám sloužit jako opora, musí být dobře vybraná vzhledem k plánovanému ozelenění, rozložitosti a hmotnosti popínavek. Rostlinám musíme vedle pergoly připravit záhonek s doporučeným typem zeminy (vápenitá, kyselá).

Najít to správné místo

Každá popínavka prospívá na jiném místě, většina jich miluje světlo, jiné si libují v polostínu. Takže musíme pergolu postavit na místě, kde se bude líbit rostlině - pokud na ní trváme. Pokud trváme ale na místě pro pergolu, je nutné místu přizpůsobit naopak rostliny; pergolu ozeleníme něčím jiným.

Ujasníme si, co od ozelenění pergoly očekáváme: buď jen barevný kontrapunkt k dřevěné konstrukci pergoly, či pergolu obalenou do barevných květů, anebo spojíme krásné s užitečným a vybereme pnoucí a navíc jedlé rostliny. Z pergoly pak budou viset hrozny vinné révy, také některá rajčata i fazole se vyšplhají do úctyhodné výšky.

Na jedné pergole můžeme kombinovat několik druhů rostlin, kromě těch nejmohutnějších, které si pro sebe časem zaberou pergolu celou. Taková vzrostlá vistárie, masivní a těžká, potřebuje podporu poctivé pergoly z fošen se stabilními základy anebo ocelové vyztužení pergoly. Pak krásu vistárie máloco překoná, i když se jí půvabem blíží trubač kořenující, který dorůstá 5 až 8 metrů. Miluje plné slunce, v polostínu méně kvete. Dalším tipem je hortenzie pnoucí, která ozdobí pergolu i na podzim, kdy se jí zbarví listy.

Barevnou pergolu můžeme mít ihned

Než pergolu dokonale obalí popínavky, trvá to i pár let. Aby byla ale pergola barevná i první rok, zavěsíme do ní ke stropu závěsné květináče a po obvodu na podlahu postavíme vyšší truhlíky s letničkami, okrasnou trávou, jednoletými cypřišky a podobně. Nebo vysadíme kolem dokola pnoucí hrachor, řeřichu a také jedlý a nápadný fazol šarlatový (během léta vyroste i do výšky 4 metrů).

TIP: Opravdovou ozdobou vaší zahrady se stane vistárie květnatá - z pergoly budou viset její přes půl metru dlouhé květy.

Jedlé pergoly

Pnout se po pergole mohou také fazole, tykve a dýně i vinná réva.