Zahradní architekturu považuje mnoho lidí za tak trochu tajemný obor, protože jen málokterý architekt nechává „nezasvěcené“ opravdu nakouknout pod pokličku svých návrhů a nápadů. Osobně si myslím, že je to tak trochu škoda, a tak bych se s vámi rád podělil o své zkušenosti a ukázal vám něco z mé vlastní kuchyně. Pojďte se se mnou tedy vydat po stopách rekonstrukce jedné velké zahrady u Říčan.

Tento moderní dům měl sice již několik let založenou zahradu, ta však v sobě neměla žádné kompoziční řešení, které by prostor oživilo. Ve svém návrhu jsem se tedy snažil fádní formu upravit tak, aby zahrada v budoucnu poskytovala majitelům nejen spoustu nových vjemů, ale aby jim byla doslova „na dosah“. I proto jsem hlavní záhony zbudoval přímo proti velkým oknům denně používaných místností.

Proměna zahrady u říčan

Ovšem navrhování není pouze o tichém rozjímání nad počtem a barevnou skladbou trvalek. V projektu bylo třeba i zakrýt některé nevhodné pohledy, znovu vzkřísit kdysi živý plot či poupravit prostor se stoupající pěšinkou vedoucí kolem vysoké opěrné zdi. Toto místo jsem pojal jako horský prvek zahrady s nízkou polštářovitou vegetací a vytvořil štěrkový záhon se šlapákovou cestičkou. Z tohoto místa je na zahradu neobvyklý pohled, a tak je to i jedno z oblíbených míst k posezení jejích majitelů.