A jak ho poznáte? Celkem lehce. Musí mít splněno několik základních předpokladů. A my vám je tady vyjmenujeme.

Nejdřív plán

Hlavním kritériem pro vás musí být místo, kam trampolínu umístíte. Pokud máte málo místa, nebudete přirozeně kupovat obří šestimetrovou hračku. Také si rozmyslete, jak častá to bude hračka. Budete na ní skákat i vy sami kondiční cvičení (dumping), nebo bude jen pro děti? Pro děti bychom doporučili rozměry do průměru 3 m.

Okolo trampolíny také musí být dost prostoru – kolem přibližně 1 m, a pokud budete dávat trampolínu do pokoje, dbejte na dostatečnou výšku stropu.

Trampolínu nedávejte na pevný povrch. Snižuje se tím stabilita a hlavně životnost. Pokud už ji na pevný povrch dáte, vypodložte ji něčím měkkým – třeba geotextilií nebo kusem koberce.

Vždy volte trampolínu s bezpečnostní sítí. Nejlépe vnitřní. Ta zabrání nebezpečným dopadům nejen na prostor s pružinami, ale především vypadnutí dítěte mimo prostor skákací plochy. Je lépe volit konstrukci sítě tak, aby byla spojena s konstrukcí trampolíny, a její nohy dosahovaly až k zemi. Síť tak v podstatě stojí samostatně na zemi a spojení s trampolínou dodává celé konstrukci vyšší stabilitu.

Stabilita především

Trampolínu ukotvěte. Pomocí bodáků či kolíků ukotvěte trampolínu k zemi, aby se nepřevážila. Stejně tak ukotvěte i stupínky, po kterých se na ni leze. Stupínky by měly být nejlépe s protiskluzovou vrstvou.

Samotná odrazová plocha trampolíny by měla být také protiskluzová. „Zajímejte se hlavně o ty výrobky, které mají materiál neabrazivní, jež je sice hladký, nezpůsobuje odřeniny, má vysokou pevnost v tahu a paměťový efekt. Ale přitom neklouže a má navíc i delší životnost,“ radí David Němec ze společnosti Marimex, která vedle bazénů a saun dováží na náš trh také trampolíny.

Také se podívejte na tyče konstrukce. Na našem trhu už byly objeveny výrobky z velmi tenkého hliníkového profilu, které se pod tlakem kroutily. Tyče by měly mít tloušťku stěny alespoň 1,4 mm.