Nastalo opravdové jaro a leckdo vyrazil za údržbou trávníku. Města, vesnice i chatové osady zavalil řev sekaček všech tvarů a velikostí. V tom hlomozu není ani slyšet úpění trávy, která by si jistě přála, aby lidé za sekačkami nasadili to sekání alespoň trochu výše. Kratičké trávníky jsou moderní, ale rozhodně nejsou šťastné.

Golfové hřiště není příroda

O golfu se rádo říká, jaký je to pěkný sport v přírodě. Je to pravda jen do té míry, že se to všechno odehrává na čerstvém vzduchu a daleko od měst. Co se týče golfového trávníku, ten se v žádném případě přírodou nazvat nedá. Jedná se většinou o přísnou monokulturu, v níž není žádoucí nejen jakýkoli jiný druh trávy, ale ani žádné kvetoucí byliny, natož motýli nebo dokonce zvířata, například ježci. Sekačky brázdí golfová hřiště sem a tam od úsvitu do soumraku, a tak vzniká jednolitá zelená plocha, která se stává vzorem většiny majitelů trávníku.

ČTĚTE TAKÉ:

Co je pestré, to je hezké

Příroda a svět budou fungovat, dokud bude vládnout dostatečná pestrost a rozmanitost. Vždyť lidé vyžadují pro svůj osobní prostor, aby v něm platilo totéž. Ženy mívají šatičky na každou příležitost nebo třeba deset odstínů rtěnky, muži mají tucet párů sportovních bot nebo pět fotoaparátů. I trávník je tím blaženější, čím více rostlin v něm roste. Leckteré byliny jsou stejně odolné nebo ještě odolnější než některé druhy trávy. Typickým příkladem je sedmikráska, která se sečení nezalekne a stejně znovu vykvete. Dobrý přítel trávy je třeba jitrocel, zavržení nezasluhuje ani pampeliška. Čím více jiných bylin, tím lépe.

Kosa symbol mužnosti

Kdysi se vycházelo k sečení luk za ranní rosy, za jiskřivého jitra. Kosa je velké a vlastně docela nebezpečné nářadí. Muž s kosou ale vzbuzuje respekt a vypadá sexy a velmi mužně. Kosa nevydávala žádný kravál, který by rušil zvířectvo nebo lidi, a také sekala trávu na takovou výšku, která byla dostatečná proto, aby rostliny znovu vyrostly a vykvetly. Do sekání kosou se dnes nikomu moc nechce. Přitom je to podobný pohyb jako švih golfovou holí a pozitivních stránek této činnosti bychom našli jistě více než jen uchování druhové pestrosti luk.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com