Osvětlení zahrady můžeme rozdělit na funkční a dekorativní. Protože kabely jsou obvykle uložené v zemi, v ochranné trubce, je samozřejmě vhodné položit je před realizací zahrady.

K místům, která je třeba osvětlit, patří příjezdová cesta, přístupová cesta k domu, zahradní cestičky, terasa. Elektroinstalaci by měl kvůli dodržení bezpečnostních předpisů provést odborník. Z důvodu bezpečnosti je také nezbytné použít pouze venkovní svítidla, která jsou vyrobena tak, aby odolala působení počasí a také hmyzu. Poznáme je podle označení IP a číslice (International Protection), které udávají stupeň ochrany elektrického zařízení - například: IP 54,55 - pro venkovní použití, odolné proti vniknutí cizích těles a proti vodě, IP 68 - odolné pro umístění pod vodu, do bazénu (většinou výrobce stanoví hloubku umístění). Krytí IP 54 a IP 55 mají i vypínače a zásuvky určené pro venkovní použití. Důležitá je také úspornost, proto jsou v poslední době stále více oblíbená svítidla s LED diodami. Nezanedbatelný je jistě vzhled svítidel, základní vodítko by měl poskytnout styl domu a podle něj vybírat ze dvou základních skupin - svítidla klasická nebo moderní.

Cesty a cestičky

K osvětlení příjezdové cesty a zahradních cestiček se obvykle používají sloupkové lampy, jejichž výška se pohybuje mezi 50-120 cm, nebo bodová světla zapuštěná do země. Speciální zemní svítidla, která jsou zapuštěná do trávníku, nevytvářejí překážky při jeho sekání. Příjezd ke garáži a vstup do domu je výhodné osvětlit s použitím čidel pohybu. Lampy musí být orientovány tak, aby příchozího nebo řidiče neoslňovaly.

Zahradní osvětlení

Osvětlení terasy závisí na jejím umístění a konstrukci - je možné ji obklopit sloupkovými svítidly, na stěně domu mohou být upevněná nástěnná svítidla, na konstrukci pergoly je možné zavěsit venkovní lampy. Osvětlení by mělo být řešeno tak, aby byl dobře osvětlen stůl pro večerní posezení, případně zahradní gril pro přípravu jídla.

Náladové osvětlení

Návrh osvětlení zahrady bývá někdy součástí celkové koncepce od zahradního architekta. Chceme-li osvětlení navrhnout sami, měli bychom se řídit základním pravidlem - důležité jsou nasvícené objekty, ne vzhled svítidel. Samotná svítidla, respektive odkud světlo vychází, by v tomto případě nemělo být vůbec vidět.

Vzrostlé stromy jsou nejvýraznější objekty v zahradě. K jejich nasvícení jsou vhodná zemní svítidla svítící směrem do koruny, ideálně s reflektorem, který je možné naklápět a intenzitu jeho osvětlení regulovat. Tato svítidla je možné zamaskovat nižšími rostlinami. Pokud je nelze skrýt před přímým pohledem, je nutné použít clony a difuzory rozptylující světlo.

Aby tráva byla zelená

Dalším prvkem, který může být osvětlen, jsou květinové záhony. Mohou být osvětleny shora sloupkovými svítidly nebo svítidly upevněnými na stěnách domu, nebo zezdola svítidly zapuštěnými. Trávníky a chodníky je vhodné osvětlovat nízko umístěnými svítidly s malým příkonem nebo shora lampami s rozptýleným světlem.

U svítidel na zahradě je důležitý tzv. index podání barev Ra (označovaný také CRI - color rendering index) neboli věrnost barevného vjemu. Udává se v procentech, přičemž hodnota 100 % vyjadřuje dokonale přirozené podání barev. Index podání barev je různý pro různé zdroje světla, například pro kompaktní zářivky se hodnota pohybuje v rozmezí 50-90 %, u LED zdrojů světla nad hranicí 70 % (70-90 %).

ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 7/13. OBJEDNAT SI JEJ MŮŽETE JAK V KLASICKÉ TIŠTĚNÉ PODOBĚ (VEŠKERÉ INFORMACE O PŘEDPLATNÉM NAJDETE ZDE), TAK I V ELEKTRONICKÉ PODOBĚ PRO VAŠE POČÍTAČE, TABLETY ČI MOBILNÍ TELEFONY.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com