Klíšťata přenášejí choroby, jako jsou encefalitida nebo lymská borelioza. Kde je berou? Oni sami se s nimi nerodí, ale získávají je z malých savců, ptáků apod., kteří jsou přenašeči. Od klíšťat pak chytneme tyto nemoci my.

Kde klíště chytíme?

Nejčastěji chytíme klíště ve vysoké trávě a v keřích. Také listnaté lesy jsou jich plné. Klíště vyleze na trávu či keř a čeká, až kolem půjde případný hostitel. Ačkoli nevidí, má dostatečné smysly na poznání, že se jejich „potrava“ blíží.

O klíšťatech pak koluje několik mýtů, jako například že na vás skočí ze stromu. Jak jsme již řekli, není to možné, protože rozpoznávají maximálně světlo a stín.

Jak se bránit?

Především je dobré vytvořit ochranné valy. Začneme na vlastním těle. Proti klíšťatům pomáhají repelenty, které je odpuzují. Těmi si nastříkejte tělo (zvláště lýtka, předloktí a zátylek) i oblečení. Můžete využít jak kupovaných přípravků, tak i domácích receptů. Tady je jeden z nich:

ZDE NAJDETE NÁVOD, JAK KLÍŠŤATA VYNDAVAT A CO S NIMI PAK DĚLAT

Svařte půl litru vody a vsypte do ní tři snítky rozmarýnu. Nechte v horké vodě louhovat cca půl dne. Následně vodu sceďte a přidejte jednu lžíci vinného octa. Směs dejte do lahvičky s rozprašovačem a používejte jako repelent na psy i kočky a můžete jej využít i na oděv.

Na zahradě také vytvořte nárazníkové zóny. Cestičky vysypané pískem nemají klíšťata rádi. Větší hlinité plochy a také příliš vonné rostliny (například právě rozmarýn) pomáhají udržet cizopasníky od komunikačních prostor. Sečení trávy na co nejkratšího „Angličana“ je samozřejmě nejvhodnější volbou. Pokud ale nemáte rádi krátký trávník, tak zkuste dvakrát za rok luční trávu, kterou doma máte, skutečně dvakrát za sebou posekat na krátko. Hned ji sbírejte a nenechávejte ji sušit na místě a uskladněte ji mimo dosah komunikačních cest. Kolem kupky sena pak udělejte výše popsanou nárazníkovou zónu. Až tráva proschne, spalte ji.

Zaútočte

Také můžete útočit. Chemickými postřiky můžete výrazně omezit (nikoliv však zcela zničit) výskyt klíšťat. Postřik například přípravkem K-othrine provádějte čtyřikrát ročně. Klíšťata mají totiž dvojí vrchol výskytu. Jeden na jaře a druhý na podzim. Teploty kolem dvacítky, žádné extrémy (teplo, vlhko), to je ideální čas. V těchto chvílích je tak vhodné postříkat zahradu a po týdnu až čtrnácti dnech postřik opakovat.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com