Díky zastřešení vzniká v uzavřeném prostoru bazénu teplé a vlhké klima, a lze tak ohřívat i vodu v bazénu. Dokonce i oblačností rozptýlené sluneční záření může ohřát vzduch i vodu v bazénu až o několik stupňů. Se zastřešením je ovšem praktické počítat již při stavbě bazénu, dodatečné zakrývání je problematické kvůli stavebním pracím a někdy i kvůli tvaru bazénu – příliš komplikovaný půdorys není pro zastřešování vhodný.

Tvar by měl být spíše pravidelný a nepříliš členitý. Podél delších stran, ale někdy kolem celého bazénu, musí být dostatek místa pro pojezdové dráhy. Při přípravě zastřešení je také nutné vymezit stranu, kam se bude střecha odsouvat.

ČTĚTE TAKÉ:

Pevné, nebo posuvné?

Zastřešení může být nízké, s vyšším obloukem, s jednou rovnou stranou na zdi, kulovité, případně je mohou tvořit kombinované tvary. Nízké má spíše ochrannou funkci, jestliže budeme chtít u bazénu kdykoli posedět či odpočívat, je třeba počítat se zastřešením vysokým 1,20 až 1,50 m a větším prostorem kolem. Na zvolený typ mohou mít vliv i extrémní klimatické podmínky v dané lokalitě, v místech se silným větrem je například nutné kryt vyztužit a podobně. Konstrukce bývá obvykle z kovu, nejčastěji hliníku, použít lze ale i dřevo, plast či jejich kombinace. Výplně bývají skleněné, případně z komůrkového nebo plného polykarbonátu, extrémně odolného proti prasknutí.

Pevné zastřešení využívá obvykle konstrukční systémy zimních zahrad, bazén zde bývá jejich součástí. Pro zastřešení posuvnými segmenty se nejčastěji používají systémy s kolečky a vodicími kolejnicemi.

Existuje ale i bezkolejový systém, kde posuv zajišťují pouze kolečka. Kolejnicový systém může být standardní s kolejnicemi, které mírně vystupují nad terén, nebo s takzvanými pochozími kolejnicemi, které nevyčnívají z nášlapné plochy nebo jsou doplněny ploškami, které vyplňují meziprostor mezi nimi. Kolejnice mohou být jedno- i obousměrné. Vždy je nutné je při instalaci dobře založit do podkladu, aby nedošlo časem k jeho nežádoucímu sedání a deformaci kolejnic. S jednotlivými dílci zastřešení je možné manipulovat ručně nebo pomocí elektrického pohonu s dálkovým ovládáním, zabezpečeného čidly proti úrazu při posouvání.

Nejvhodnějšími tvary zastřešení jsou kupole s kruhovou základnou, případně oblouk na obdélníkovém půdorysu. Zastřešení z polykarbonátů snižuje také tepelné ztráty při změnách počasí nebo při ochlazení v noci, současně do určité míry zamezuje odpařování vody a chrání ji proti přírodním nečistotám (pylu, prachu, listí, úlomkům větviček…), ale i proti sněhu a dešti, které obsahují chemické látky a prach. Krytý bazén je také bezpečnější z hlediska pohybu po zahradě pro děti či osoby s omezenou hybností.

Foto: Alukov HZ, s. r. o., Alupol