V okrasné zahradě

Rostliny venku v nádobách nezapomeňte za bezmrazých dnů důkladně zalít, v zimě trpí častěji přísuškem než nízkými teplotami, a tak by se vám mohlo lehce stát, že do jara uschnou.

V případě bohaté sněhové nadílky projděte zahradou a setřeste z konifer a jiných dřevin sníh. Pokud je sněhu nedostatek, ostrý mráz a slunečno, potom se musíme postarat o zimní ochranu. Půdu přikryjeme listím a rašelinou, stálezelené rostliny příliš vystavené slunci, které ještě dostatečně nezakořenily, zastíníme chvojím, pytlovinou či stínicí fólií. Zimní přikrývku potřebují i skalničky.

ČTĚTE TAKÉ:

V zimě nezapomeňte na ptáčky. Nejenže vás potěší svým švitořením, ale navíc mnoho z nich funguje jako biologická ochrana a zbaví vaše zahradní rostliny a dřeviny škůdců. Přikrmujte je kvalitním zrním, starým pečivem, ovocem, ovesnými vločkami nebo lojem, zapomeňte na zbytky z kuchyně, zvláště ty mastné a prosolené. Do krmítek nepatří ani zbytky cukroví.

V bytě

Průběžně kontrolujte balkónové květiny na zimovišti. Posbírejte suché listy, zkontrolujte, jestli se na spodní straně listů nevyskytují škůdci, případně proveďte postřik vhodnými insekticidy. Ošetřované rostliny přeneste po dobu postřiku mimo obytné prostory, na chodby apod., případně použijte biopřípravky ve formě minerálních olejů. Mírně zalévejte, v žádném případě nehnojte!!

Pokud vám odkvetla vánoční hvězda, můžete ji seříznout a umístit na světlé a chladnější místo s teplotou 15 – 18 °C. Mírně ji zalévejte, s přesazením počkejte až na jaro.

Věnujte zvýšenou péči všem v zimě kvetoucím rostlinám – klíviím, cymbidiím, azalkám, vánočním kaktusům aj. Pravidelně je zalévejte, s ohledem na teplotu prostředí, a nezapomeňte je i přihnojit.

Vysévat můžete první letničky – begónii stálekvetoucí a lobelku drobnou. Vysévat mohou i milovníci F1 hybridů vzpřímených muškátů (Pelargonium zonale). U staršího osiva proveďte zkoušku klíčivosti. Vezměte alespoň 10 semen a rozložte je na vlhký filtrační papír a ten zaviňte. Pravidelně kontrolujte papír, aby nevyschnul, a po několika dnech rozviňte a spočítejte množství vyklíčených semen. Pokud je procento klíčivosti nižší než 50 %, nevysévejte nebo dvojnásobně zvyšte dávku při výsevu do truhlíků či přímo na stanoviště.

Nezapomeňte na pravidelný přísun vitaminů, vypěstovat si je můžete lehce i za oknem, vysejte si na misku s filtračním papírem či vlhkým papírovým ubrouskem řeřichu nebo umístěte do mělké misky s vodou pár cibulí, čerstvá nať vám přijde vhod k vaření i do pomazánek.

V ovocném sadu

Během bezmrazých dnů můžeme provádět řez jádrovin, lísky a drobného ovoce. Teplota musí být nad nulou, během průklestu odstraňujeme konkurenční, poškozené, křížící se větve se špatným úhlem nasazení. Pečlivě si prohlédněte letorosty, pokud na nich uvidíte příznaky některé z houbovitých chorob nebo zimní hnízda škůdců, ihned je odstraňte. Větší rány můžeme ošetřit stromovým balzámem, drobnější řezné rány ponecháme bez ošetření. V žádném případně neřežeme peckoviny, ořešák a mandloň.

V zimě, zvláště k jejímu konci, jsou ovocné dřeviny často ohrožovány silným slunečním zářením, po kterém následuje mrazivá noc. To jsou nejlepší podmínky pro tvorbu tzv. mrazových desek, nevratných poškození, která vznikají na kmenech. Proto je chráníme nátěrem bílou barvou, omotáním pytlovinou nebo zakrytím prknem ze směru převládajícího slunečního záření (z jižní strany).

Chceme-li koncem zimy a na jaře roubovat, je teď nejvyšší čas obstarat si rouby dobrých ovocných odrůd. Pro rouby peckovin je nejlepší doba od ledna do počátku února, pro jádroviny od poloviny ledna až do poloviny února. Vybereme letošní, zdravé výhony, silné jako tužka, z dobře osluněných míst stromu, které založíme do půdy na stinném, před větrem chráněném místě. Až do počátku roubování nesmějí rouby ani zaschnout, ani vyrašit.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com