Zahrada pro děti má několik specifik, na která byste měli myslet. Především se týkají bezpečnosti. Ta je prvotní, takže je nejdůležitější hledat takové postupy, materiály a rostliny, které nebudou ohrožovat děti. Zaměřme se nejdříve na rostliny. Ty by měly být jedlé, protože děti rády ochutnávají všechno, co se jim dostane do rukou. Jedovaté rostliny najdeme i mezi těmi, které se nám nikdy jako jedovaté nezdály být. Tak například oleandr. Krásná květina, která však má jedovaté jak listy, tak i květy. Nádherná vistárie má úžasné květy, ale bohužel její plody také mají dost nepříjemné účinky. ***

Vyvarujte se také těchto rostlin:

zimolez, štědřenec svěšený (zlatý déšť), břečťan, cesmína ostrolistá, čemeřice, bobkovišeň lékařská, ptačí zob, tis červený, cesmína, brslen evropský, oměj šalamounek, durman obecný, pryskyřník prudký, bolehlav plamatý, zerav (Thuja), orsej jarní, vlčí mák, konvalinka vonná, hlaváček jarní, lýkovec, bramborová nať, rebarborové listy…

Místo na hraní

Místo na hraní vybírejte tak, abyste na něj viděli z oken. Nejlépe z těch, ze kterých máte výhled nejčastěji – z obývacího pokoje a kuchyně. Další faktor je vlhkost. Místo by mělo být suché a slunné. Neměla by se zde shromažďovat voda. Bohužel je velmi často vidět situace, kdy rodiče sice vytvoří pěkné dětské hřiště s houpačkou a skluzavkou, ale nedojde jim, že je na straně okapového svodu. Při větších deštích tak vzniká silně podmáčená půda, která se udržuje především na místech s hodně ušlapanou zeminou – a to je právě místo pod prolézačkami.

Pamatujte ale také na stín. Není dobré, aby děti byly vystaveny stále přímému slunci. Je vhodné, pokud je poblíž jejich hřiště nějaký strom poskytující stín. Výborný je na to třeba košatý jilm. Navíc jde o rychle rostoucí dřevinu, takže nemusíte dlouho čekat na stín, jako u ořešáku.

Důležitá je také tráva. Vysejte trávu, která vydrží všechno – kostřavu, lipnici nebo troskut. Druhy na anglický trávníček tu opravdu nepřežijí.

Pokud plánujete pískoviště, hledejte místo tak, aby jej zčásti kryl strom. Pískoviště by nemělo být na plném slunci celý den, protože právě zde může dítě, které se soustředí na tvorbu báboviček, nejsnadněji dostat úpal. Pokud budete mít pískoviště na slunci, měli byste myslet na to, že sem budete muset dávat slunečník.

Z plodin pěstujte to, co dětem chutná. Takže není třeba pěstovat tuřín, když se nad ním děti ušklíbají. Rajčata, cibule, špenát, zelí, fazole, okurky, brokolice, nebo vděčné dýně – to jsou ideální plodiny ze zeleninové zahrádky. Z ovoce vysázejte k plotu rybíz, angrešt a maliny. Většinou jsou na trhu odrůdy, které mají rády slunnou nebo poloslunnou polohu.