Krtka můžete chytat a odpuzovat různými způsoby, přípravky a mechanismy. Záleží na vás, jak moc ho nenávidíte. Když nakonec uspějete, dejte nám vědět jak. Třeba se statisticky dopátráme k té nejlepší pasti nebo odpuzovači. Předem ale říkáme, že krtek je u nás chráněný živočich, takže ho zabíjet nesmíte. Podle norem byste ho měli nanejvýš ulovit a odnést tam, kde nezpůsobí žádné škody. I tak ale můžete na našem trhu najít dost přípravků a návodů, které krtkovi dost tráví život a třeba otráví i jeho. To už necháme na vás, jak si to srovnáte s vlastním svědomím a s veterinární správou, která vám může vyměřit pěkně tučnou pokutu (až 50 000 Kč).

Přírodní odpuzovače

Nasázejte na zahradu rostliny, které krtkovi nevoní. Krtek má velmi dobrý čich, takže některé z rostlin mu prostě nedělají dobře a raději se odstěhuje jinam. Zkuste tyto rostliny:

  • česnek
  • aksamitník
  • pryšec křižmolistý
  • řebčík královský

Dále je můžete odpuzovat přímo do nor nastrkanými věcmi, které také nemají rádi. Prý to jsou:

  • citronová kůra
  • lidské vlasy
  • psí srst
  • olomoucké tvarůžky
  • nahnilé kuřecí maso
  • ořechy uvařené v mýdlovém louhu (z mazlavého nebo jádrového mýdla)

Někdo nedá dopustit na kočky. Samozřejmě, že ne ty domácí, které se živí pytlíčky ze supermarketu, ale ty dravé, které v noci loví.

Odpuzovače mechanické

Krtek má rád klid. A to vlastně v jakémkoli stádiu svého života. Takže stačí ho neustále vyrušovat a odejde. Všimněte si třeba, že v okolí letiště nenajdete žádné krtince. Mechanické odpuzovače většinou fungují na bázi bzučáků. V trubce, kterou zapíchnete do krtčí nory, je malý bzučák, který se v pravidelných intervalech zapíná. V kovové trubce bzučák pěkně rezonuje a hluk se šíří chodbičkami. Napájení je buď solární (bohatě stačí na slabý bzučák), nebo bateriové. Solární mají výhodu v levném provozu, nevýhodu v drahé pořizovací ceně. Bohužel i jejich kvalita pokulhává, takže nejsou utěsněné a pronikající voda zanedlouho zničí obvody. Bateriové se lépe těsní a mohou se vkládat jako malé válečky přímo do krtinců a nehyzdí záhony.

Jak krtka chytit?

Nechce se vám dělat pasti? Chcete raději být lepší než slavný lovec Pampalini? Tak si zkuste na krtka sami počíhat. Krtci mají dost pravidelný denní rytmus, takže si vyčíhejte, kdy dělají nejvíc krtinců. Pak se je snažte co nejrychleji vykopat ven. Abyste ale zbytečně nečekali a nedělali ze sebe hlupáky s motykou v ruce, zapíchejte do jejich chodbiček špejle. Jakmile se začnou hýbat, kopejte.

Vyrobit si můžete také odpuzovače sami. Zapíchněte armovací drát do krtince, uřízněte PET lahvi dolní část (nechte nasazené víčko) a z boků lahve vyřízněte malá křidélka jako pro větrník. Lahev zavěšená na drátu se bude otáčet a rachotit. Bohužel estetika takového výrobku není moc velká.

Mezi mechanické odpuzovače pak patří i průvan nebo naopak zatuchlo v chodbičkách. Krtek má rád čerstvý vzduch, ale ne průvan. Takže ušlapávání krtinců pro něj znamená neustálou práci s jejich vyhrabáváním. Naopak rozhrabávání a třeba foukání do děr kompresorem nebo obráceným vysavačem mu prý může přivodit bolení hlavy z průvanu a raději se odstěhuje. Ale znáte tyhle rady…

Mechanické lapače

Krtka můžete také chytit. Na trhu jsou mechanické trubkové, klešťové či klecové lapače, které zakopáte do používané chodbičky, krtek tam vleze a už se nedostane ven. Bohužel krtek před sebou hrne hlínu, která leckdy spouštědla zablokuje. Možná proto lépe funguje ručně vyrobená trubková past. Uřízněte novodurovou trubku o délce asi půl metru a pak uřízněte další kousek trubky. Jeho délka se rovná světlosti trubky. Ten rozřízněte podélně a z půloblouků vypilujte elipsoidy, které zapadnou do trubky jako dvířka. Ty pak na drátky zavěste asi patnáct centimetrů od kraje vydutím doprostřed. Krtek prohrne hlínu skrz, za ním se dvířka zavřou, ale už se nedají otevřít.

Stejně tak prý funguje zahrabaná pětilitrová lahev. Zahrabejte ji do chodbičky dnem dolů. Z trubek udělejte tunely, které napojíte na jeho původní chodbičky a kolem je zasypte kameny, aby se krtek nemohl prohrabávat kolem. Na dno sklenice nasypte hlínu, aby krtka nevyplašila padající hlína. Vše pak překryjte dlaždicí. Krtek do sklenice spadne a vy jej musíte jen vylovit.

UPOZORNĚNÍ: Jak jsme již napsali, krtek má velmi dobrý čich. Pokud budete klást pasti, dělejte to v gumových rukavicích. Jinak žádného krtka nechytíte, protože ho bude lidský pach odpuzovat.

Chemické odpuzovače

Boj s krtkem je tvrdý a lidé se nezřídka uchylují k chemickým zbraním. Velkou část z nich můžete sehnat v hobbymarketech, jako například karbid. Ten když zvlhne, začne dýmat a silně zapáchá.

Lidé ale do děr strkají ledacos, co jim od krtka pomůže. Mezi řečí se vám spousta z nich třeba přizná, že do chodbiček lije Savo. Někdo nedá dopustit na tuhý líh. Další používá hadr namočený v benzínu. Další používají odchycené mrtvé brouky smíchané s jedy. Ale popravdě řečeno, je možná lepší mít na zahradě krtka, než mít jedy v půdě, co říkáte?