První kontrola

S prvními teplejšími slunečními paprsky stačí vynést na zahradu gril, který máte doma. Nezapomeňte ho zkontrolovat a dobře vyčistit, než ho znovu rozpálíte (pokud jste to už neudělali loni). Pokud usoudíte, že už dosloužil, poohlédněte se po něčem novém. Nejpoužívanější a finančně nejméně náročné jsou grily na dřevěné uhlí. Plánujete-li ale grilovat třeba na balkoně nebo terase, nejsou příliš vhodné, protože hodně kouří. Vhodnější jsou plynové nebo elektrické grily, které jsou i zdravější. Oblíbené jsou také grily s lávovými kameny, protože při takové úpravě zůstává zejména maso opravdu šťavnaté. Druhy grilů, jejich pro a proti si probereme v některém z následujících článků.

TIP: Pokud je vám na zahradě ještě zima, můžete grilovat i uvnitř. Stačí si pořídit elektrický gril. Suroviny připravované na tomto typu grilu jsou díky elektrické energii a způsobu přípravy zdravější. Praktická je také skladnost elektrických grilů – po grilování stačí gril pouze složit a uklidit do skříně či komory. Jako příklad je na obrázku velmi profesionální nový kontaktní gril Catler GR 8030. Výhodou je, že grilovací desky lze vložit do myčky na nádobí.

Bez pomůcek to nejde

Kromě grilu budete potřebovat i řadu dalších pomůcek, hlavně grilovací nářadí – různé obracečky, lopatky na čištění roštu, mašlovačky, speciální mřížky na maso nebo ryby, nůž na porcování, rukavice... A také příbory a nádobí, pokud nechcete používat to kuchyňské. Nezapomeňte zkontrolovat, zda všechno máte, a případně podle potřeby doplňte. Pak už stačí vybrat jen chutný recept a grilování může začít.

TIP: Pokud hledáte nějaké opravdu kvalitní pomůcky, doporučujeme například barbecue řadu od firmy Rösle. Nechybí tu nic – od teploměrů až třeba po stojan na špízy z nerezu. Koupit je můžete u Potten & Pannen – Staněk.

Recept pro inspiraci

Plněné papriky

  • Příprava 35 minut, vaření 10 minut, grilování 20 minut

Ingredience: 6 paprik (3 červené a 3 žluté), 3,5 dl zeleninového vývaru, 150 g mozzarelly, 140 g gorgonzoly, 140 g dlouhozrnné rýže (např. jasmínové), 140 g cherry rajčátek, 1 svazek jarní cibulky, 50 g piniových oříšků, hrst nasekané hladkolisté petrželky a bazalky, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl.

Nejdříve se připraví náplň. Piniové oříšky opražíme na oleji za stálého míchání dozlatova. Přidáme rýži a necháme ji zesklovatět. Pak přidáme nasekaný česnek, přilijeme vývar, přivedeme k varu a vaříme pod pokličkou asi 10 minut doměkka. Směs necháme trochu vychladnout, přidáme očištěné cibulky nakrájené na jemné plátky, rozpůlená cherry rajčátka, nasekanou mozzarellu, rozdrobenou gorgonzolu, petrželku a bazalku, dobře promícháme, podle chuti přisolíme a necháme vychladnout.

Papriky omyjeme, odkrojíme z nich stopky a vyjmeme z nich opatrně semínka. Z jedné strany je nakrojíme, opatrně otevřeme a lžící je naplníme připravenou směsí. Opět je uzavřeme, převážeme kuchyňským provázkem, přiklopíme je odkrojenými stopkami a opět je opatrně obvážeme, aby stopky neodpadávaly.

Papriky rozložíme na rozehřátý gril a grilujeme asi 20 minut, dokud nejsou hnědé. Během grilování je opatrně obracíme.

TIP: Pokud se provázek kolem paprik poruší, zabalte papriky do alobalu a v klidu je dogrilujte.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com