Přípravy na jarní grilování


Autor: Thinkstockphotos.com
Přes veškerý komfort, který nám nabízejí výrobci kuchyňského vybavení, se rok co rok s oblibou vracíme do zahrad k rozpáleným grilům. Tento víkend by měla být snad první příležitost to pořádně rozpálit.
První kontrola
S prvními teplejšími slunečními paprsky stačí vynést na zahradu gril, který máte doma. Nezapomeňte ho zkontrolovat a dobře vyčistit, než ho znovu rozpálíte (pokud jste to už neudělali loni). Pokud usoudíte, že už dosloužil, poohlédněte se po něčem novém. Nejpoužívanější a finančně nejméně náročné jsou grily na dřevěné uhlí. Plánujete-li ale grilovat třeba na balkoně nebo terase, nejsou příliš vhodné, protože hodně kouří. Vhodnější jsou plynové nebo elektrické grily, které jsou i zdravější. Oblíbené jsou také grily s lávovými kameny, protože při takové úpravě zůstává zejména maso opravdu šťavnaté. Druhy grilů, jejich pro a proti si probereme v některém z následujících článků.
Autor: Catler
Bez pomůcek to nejde
Kromě grilu budete potřebovat i řadu dalších pomůcek, hlavně grilovací nářadí – různé obracečky, lopatky na čištění roštu, mašlovačky, speciální mřížky na maso nebo ryby, nůž na porcování, rukavice... A také příbory a nádobí, pokud nechcete používat to kuchyňské. Nezapomeňte zkontrolovat, zda všechno máte, a případně podle potřeby doplňte. Pak už stačí vybrat jen chutný recept a grilování může začít.
Recept pro inspiraci
Plněné papriky
- Příprava 35 minut, vaření 10 minut, grilování 20 minut
Ingredience: 6 paprik (3 červené a 3 žluté), 3,5 dl zeleninového vývaru, 150 g mozzarelly, 140 g gorgonzoly, 140 g dlouhozrnné rýže (např. jasmínové), 140 g cherry rajčátek, 1 svazek jarní cibulky, 50 g piniových oříšků, hrst nasekané hladkolisté petrželky a bazalky, 2 lžíce olivového oleje, 2 stroužky česneku, sůl.
Autor: Thinkstockphotos.com
Papriky omyjeme, odkrojíme z nich stopky a vyjmeme z nich opatrně semínka. Z jedné strany je nakrojíme, opatrně otevřeme a lžící je naplníme připravenou směsí. Opět je uzavřeme, převážeme kuchyňským provázkem, přiklopíme je odkrojenými stopkami a opět je opatrně obvážeme, aby stopky neodpadávaly.
Papriky rozložíme na rozehřátý gril a grilujeme asi 20 minut, dokud nejsou hnědé. Během grilování je opatrně obracíme.
TIP: Pokud se provázek kolem paprik poruší, zabalte papriky do alobalu a v klidu je dogrilujte.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...