Nebudeme chodit kolem horké kaše a pěkně vám představíme všechny druhy grilů a jejich konstrukci. Třeba vám to trochu usnadní rozhodování.
Grily na dřevěné uhlí
Rozdělení:
Otevřené mají palivový rošt umístěný vodorovně pod grilovacím roštem. Opékání probíhá pouze z jedné strany.
Kotlové jsou uzavřené s víkem. V tomto případě teplo působí na grilovanou zeleninu ze všech stran. Maso se lépe propéká, a není tak spálené. Kvalitnější grily mají umístěny ve víku a kotli regulátory větracích otvorů zajištující stálý přívod kyslíku. Díky možnosti regulace vzduchu lze využívat nejen přímou, ale také nepřímou metodu grilování.
Výhody a nevýhody:
- Levné
- Snadná manipulace
- Nezaměnitelná chuť a atmosféra při grilování
- Delší příprava pro rozpálení, delší čištění
- Kouř
Grily elektrické
Rozdělení:
Klasické grily mají rošt umístěný nad topnou spirálou.
Kontaktní gril je určený i do místností a kuchyní. Griluje se mezi dvěma zahřívanými deskami.
Raclette je speciální gril, kdy na horní desce se griluje, zároveň se však pod otopnou spirálu strkají malé pánvičky k přípravě sýra raclette.
Výhody a nevýhody:
- Je možné grilovat i doma či na balkoně
- Jednoduchá a snadná obsluha
- Přesná regulace teploty
- Nejzdravější způsob grilování
- Pokrmy se snadno nespálí
Minulý týden jsme začali s tímto článkem:
Plynové
Rozdělení:
Klasické mají plynové hořáky po celé ploše pod grilovacím roštem. Hořáky jsou chráněny před skapávajícím tukem.
Lávové používají lávové kameny, které se nejdřív rozpálí, a teprve jejich teplo griluje potraviny.
Kontaktní využívají klasický litinový tál nebo rošt, který je zespodu nahříván plynovým plamenem a teplota je rozdělována rozptylovači tepla.
RBS je zkratka pro grily, které mají dva keramické hořáky po stranách grilovací vany. Umožňují tak rozložení teploty pod celým roštem velmi rovnoměrně, a přitom nejsou zanášeny odkapávajícím tukem.
Výhody a nevýhody:
- Rychlost rozpálení grilu
- Možnost regulace teploty
- Bezkouřové
- Zdravý způsob grilování
- Mohou být i speciální udící boxy
- Vyšší cena
- Vysoká spotřeba plynu
Speciality
Na trhu jsou zajímavé grily, které mnohdy ani jako grily nevypadají nebo v sobě spojují několik zajímavých vlastností a funkcí. Například je tu LotusGrill, tedy sice gril na dřevěné uhlí, ale s elektrickým ventilátorem. Grilovací rošt a vnitřní mísa (což jsou části, které nejčastěji přichází do kontaktu s odkapávajícím tukem) jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli, a jsou tak vhodné pro mytí v myčce. Zásobník s kapacitou až 150 g dřevěného uhlí je umístěn uvnitř grilu a je chráněn před odkapávajícím tukem, čímž nedochází k tvorbě škodlivých látek, které vstupují do pokrmu při běžném grilování. Taková dávka uhlí vystačí LotusGrillu na 60-90 minut grilování. Gril navíc vůbec nekouří.
Takzvaná Lokomotiva má oddělené místo na oheň od místa grilování. K potravinám se tak dostává jen teplo a nedochází k odkapávání tuku do ohně. Z ohně se navíc jídlo dá výborně vyudit. Pomocí klapky pro regulaci přívodu vzduchu, uzávěru na spalovací komoře, regulační klapky na komínu a teploměru můžete kontrolovat správnou teplotu, respektive ji regulovat.
Titulní foto: Thinkstockphotos.com