Nebudeme chodit kolem horké kaše a pěkně vám představíme všechny druhy grilů a jejich konstrukci. Třeba vám to trochu usnadní rozhodování.

Grily na dřevěné uhlí

Rozdělení:

Otevřené mají palivový rošt umístěný vodorovně pod grilovacím roštem. Opékání probíhá pouze z jedné strany.

Kotlové jsou uzavřené s víkem. V tomto případě teplo působí na grilovanou zeleninu ze všech stran. Maso se lépe propéká, a není tak spálené. Kvalitnější grily mají umístěny ve víku a kotli regulátory větracích otvorů zajištující stálý přívod kyslíku. Díky možnosti regulace vzduchu lze využívat nejen přímou, ale také nepřímou metodu grilování.

Výhody a nevýhody:

  • Levné
  • Snadná manipulace
  • Nezaměnitelná chuť a atmosféra při grilování
  • Delší příprava pro rozpálení, delší čištění
  • Kouř

Grily elektrické

Rozdělení:

Klasické grily mají rošt umístěný nad topnou spirálou.

Kontaktní gril je určený i do místností a kuchyní. Griluje se mezi dvěma zahřívanými deskami.

Raclette je speciální gril, kdy na horní desce se griluje, zároveň se však pod otopnou spirálu strkají malé pánvičky k přípravě sýra raclette.

Výhody a nevýhody:

  • Je možné grilovat i doma či na balkoně
  • Jednoduchá a snadná obsluha
  • Přesná regulace teploty
  • Nejzdravější způsob grilování
  • Pokrmy se snadno nespálí

Minulý týden jsme začali s tímto článkem:

Plynové

Rozdělení:

Klasické mají plynové hořáky po celé ploše pod grilovacím roštem. Hořáky jsou chráněny před skapávajícím tukem.

Lávové používají lávové kameny, které se nejdřív rozpálí, a teprve jejich teplo griluje potraviny.

Kontaktní využívají klasický litinový tál nebo rošt, který je zespodu nahříván plynovým plamenem a teplota je rozdělována rozptylovači tepla.

RBS je zkratka pro grily, které mají dva keramické hořáky po stranách grilovací vany. Umožňují tak rozložení teploty pod celým roštem velmi rovnoměrně, a přitom nejsou zanášeny odkapávajícím tukem.

Výhody a nevýhody:

  • Rychlost rozpálení grilu
  • Možnost regulace teploty
  • Bezkouřové
  • Zdravý způsob grilování
  • Mohou být i speciální udící boxy
  • Vyšší cena
  • Vysoká spotřeba plynu

Speciality

Na trhu jsou zajímavé grily, které mnohdy ani jako grily nevypadají nebo v sobě spojují několik zajímavých vlastností a funkcí. Například je tu LotusGrill, tedy sice gril na dřevěné uhlí, ale s elektrickým ventilátorem. Grilovací rošt a vnitřní mísa (což jsou části, které nejčastěji přichází do kontaktu s odkapávajícím tukem) jsou vyrobeny z vysoce kvalitní nerezové oceli, a jsou tak vhodné pro mytí v myčce. Zásobník s kapacitou až 150 g dřevěného uhlí je umístěn uvnitř grilu a je chráněn před odkapávajícím tukem, čímž nedochází k tvorbě škodlivých látek, které vstupují do pokrmu při běžném grilování. Taková dávka uhlí vystačí LotusGrillu na 60-90 minut grilování. Gril navíc vůbec nekouří.

Takzvaná Lokomotiva má oddělené místo na oheň od místa grilování. K potravinám se tak dostává jen teplo a nedochází k odkapávání tuku do ohně. Z ohně se navíc jídlo dá výborně vyudit. Pomocí klapky pro regulaci přívodu vzduchu, uzávěru na spalovací komoře, regulační klapky na komínu a teploměru můžete kontrolovat správnou teplotu, respektive ji regulovat.

Titulní foto: Thinkstockphotos.com