Styl pro dvanáct arů

Současná podoba zahrady o výměře 1200 čtverečních metrů pochází z roku 2012. Nešlo o její věrnou rekonstrukci, ostatně žádná fotografie se nedochovala. Z původní výsadby zbyly jen vzrostlé smrky a borovice. Ty jsou právě pro zdejší lokalitu charakteristické.

TUTO ZAHRADNÍ NÁVŠTĚVU JSTE MOHLI NAJÍT V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 1/15. A PRÁVĚ ZDE MŮŽETE NAJÍT I VÍCE FOTOGRAFIÍ K ZAHRADĚ. I TOTO STARŠÍ ČÍSLO SI MŮŽETE OBJEDNAT, A TO NA TELEFONNÍM ČÍSLE 225 985 225 NEBO E-MAILU ASTROSAT@SEND.CZ, ZA CENU 69 KČ + POŠTOVNÉ 10 KČ.

Ostatně investor neusiloval vrátit zahradě původní vzhled. Přál si, aby byla v belgickém či holandském stylu: elegantně jednoduchá, nepříliš barevná, s velkou zatravněnou plochou, kde vyniknou umělecké objekty. S různě zelenými keři po obvodu a venkovním bazénem u zastřešeného posezení. Požadoval zachovat maximum původních dřevin. To se respektovalo s jedinou výjimkou, kdy naklánějící se borovici bylo nutné pokácet. Jinak hrozilo, že spadne na dům.

Co nejméně barev

Přání mít květů i barev prostou zahradu není právě obvyklé. „O každé výsadbě se s investorem dlouze debatovalo. Investor měl velmi jasnou představu o formě zahrady a jeho zásady bylo nutno dodržet. Proto to není pouze dílo architekta, ale i samotného majitele, který jí vtiskl patřičnou originalitu. Na začátku povolil osm rostlinných druhů. Z těch jsem vytvořila monokulturní stálezelené výsadby s odlišnými výškami a odstíny zeleně,“ říká architektka Eismanová. „Pod vysokými stromy půdokryvné leukotoe (Leucothoe walteri). Vertikály živých plotů ze stříhaného habru a tisu. Z nízkých buxusových plůtků předěly mezi žulovým dlážděním, dřevěnou terasou a nerezovým bazénem. Místo gejzíru barev a květů ozvláštňují zahradu kulovité buxusy různých průměrů, rododendrony, kapradiny, několik druhů bobkovišní lišících se velikostí a tvarem listů. Linie mrazuvzdorných trsnatých stálezelených trav (Carex morrowii ´Variegata´) tvoří nižší horizont v sousedství vyšších habrů. Podařilo se mi mírně rozšířit počet povolených rostlin o několik druhů hortenzií a kaliny. Zato půdokryvný barvínek pod keři zakrývající mulčovací kůru investor vytrhal.“

Na údržbu automat a robot

„Celá zahrada má automatický závlahový systém. Zdejší lokalita je totiž na pískovém podloží,“ vysvětluje Ing. Eismanová, „a bez automatické závlahy by trávník nikdy nebyl perfektní. Proto jsme i při výsadbě ke každé rostlině přidávali hydroabsorbent. To je prášek, který se po namočení vodou změní v gel a ten postupně kořenům vodu zase uvolňuje.“ O údržbu trávníku (je pokládaný) denně pečuje robotická sekačka Husqvarna, familiárně zvaná Mařka. „Zpočátku jsem byla skeptická, zda to zvládne,“ přiznává architektka „ale jakmile se vychytaly počáteční mouchy, slouží skvěle. Okraje a kouty, kam robot nemůže, vyžívá investor osobně, bere to jako relax. Profesionální zahradnická firma dochází kvůli údržbě stromů a keřů dvakrát ročně.“

Základní technické údaje:

  • Návrh: Ing. Barbora Eismanová, zahradní architektura Ing. Ivan Marek
  • Realizace: Zahradní architektura Ing. Ivan Marek, Astra
  • Celková výměra zahrady: 1200 m²
  • Zavlažování: automatické
  • Travní koberec: pokládaný
  • Ostatní: dřevěná terasa u bazénu, zastřešené posezení s grilem, domeček pro děti
  • Text: Marie Krausová
  • Foto: Petr Hejna