Stejně jako je tomu i u jiných výrobků, i u zahradních grilů dochází k jejich postupné inovaci a některé dnešní grily umí mnohem více, než jen dokonale připravit grilovaný pokrm.

Není gril jako gril

Většina z nás si pod zahradním grilem představí klasický gril na dřevěné uhlí, na kterém se pokrm griluje nad rozžhavenými uhlíky. Tento typ grilu má u nás řadu příznivců a je oblíben především mezi vyznavači tradičního grilování. Ve srovnání s jinými typy zahradních grilů však nabízí horší možnosti regulace teploty, u většiny těchto grilů je třeba počítat také s poměrně zdlouhavým roztápěním a samozřejmě s tím, že po grilování je nutné zlikvidovat vyhaslý popel. Pokud dáváte tomuto typu grilu přesto přednost, mohla by pro vás být skvělou volbou řada grilů Bonesco francouzské značky Campingaz®. Ta má v nabídce i modely vybavené tzv. QST technologií (Quick Start Technology®), díky níž uhlíky snadno roztopíte pomocí malé plynové kartuše, a gril je tak připraven ke grilování během malé chvilky.

Plynový gril nabízí řadu výhod

V dnešní uspěchané době chce věnovat čas složitému a zdlouhavému roztápění zahradního grilu již málokdo. To je i jedním z důvodů, proč v posledních letech raketově stoupá obliba plynových grilů. Zahradní grily na plyn lze zapálit prakticky během pár sekund, a to díky elektronickému nebo piezo zapalování. Další výhodu nabízí integrovaný teploměr, který je umístěn v horním víku grilu. Pomocí něj lze snadno kdykoliv zkontrolovat teplotu uvnitř grilu. Většina plynových grilů nabízí navíc i dostatečný odkládací prostor, případně je vybavena dodatečnými hořáky, které oceníte například při ohřevu omáček. Pro dosažení skvělého grilovacího výsledku je základním předpokladem dosažení dostatečné grilovací teploty a právě zde plynové grily excelují na celé čáře. Díky snadné regulaci dodávaného plynu a několika plynovým hořákům (nejčastěji 3 nebo 4 hořáky) je dosažení vysoké teploty nutné pro grilování velice snadné a rychlé. K nejoblíbenějším zástupcům plynových grilů na našem trhu patří grily Campingaz® s označením modelové řady 3 series a 4 series, které lze pořídit i v nerezovém nebo dřevěném provedení.

Technologie jako RBS® nebo Instaclean® posouvají grilování o kus dál

Na našem trhu se dá nalézt mnoho typů zahradních grilů řady více či méně známých značek. Málokterá z nich se však věnuje vývoji grilů tak, jako to dělá například právě francouzská značka Campingaz®. Výsledkem vývojového centra této značky tak je hned několik patentovaných technologií. Za zmínku stojí určitě technologie RBS®, kterou jsou vybaveny některé z větších plynových grilů této značky. Právě díky této technologii odstranil Campingaz® jeden z nepříjemných jevů, se kterým se lze při grilování setkat, a to kouř vznikající odkapávajícím tukem na hořáky grilu. Grily Campingaz® vybavené RBS® technologií tak mají hořáky umístěné po bocích grilovací plochy, čímž je zabráněno nejen odkapávání tuku na samotné hořáky, ale také zajištěno dosažení rovnoměrné grilovací teploty po celé grilovací ploše.

Ty, kteří neradi tráví čas čištěním grilu, osloví další technologie z vývojového centra výše uvedené značky. Díky Instaclean® technologii lze některé části grilu jednoduše po grilování z grilu vyjmout a umýt je v běžné myčce na nádobí.

Podívejte se na Campingaz Culinary Modular System: