Nízká cena a minimální dopad na životní prostředí

Dřevo a uhlí představují nejlevnější způsob vytápění, díky čemuž jsou využívány v poměrně hojné míře. Dřevo však na rozdíl od uhlí umožňuje mnohem praktičtější způsoby skladování, včetně snazší a čistší manipulace. Nemluvě o dopadech na životní prostředí, kdy nemá konkurenci. Pokud vám životní prostředí není lhostejné, je potřeba dbát i na samotný výběr pily, kterou dříví zpracujete. Řetězová pila Husqvarna 562 XP® snižuje spotřebu paliva až o 20 % a současně poskytuje až o 75 % procent nižší vypouštění emisí.

Bezpečnost a kvalita vždy na prvním místě

Řetězová pila nabízí ten nejkomfortnější způsob zpracování dřeva na požadovanou délku. Při práci je velmi důležité dbát na bezpečnost. Tomáš Nevečeřal, produktový specialista značky Husqvarna, zdůrazňuje: „Důležitý je správný postoj a držení pily, je nutné respektovat bezpečnou vzdálenost, ale svá pevná pravidla má také pohyb s pilou a startování. Pamatujte na to, že pilu musíte vždy startovat na zemi. Při řezání vždy stůjte s rozkročenýma nohama, pro dosažení lepší rovnováhy byste měli mít levou nohu mírně před svou pravou nohou. Řetěz se v žádném případě nesmí otáčet, když pilu přenášíte na jiné místo. Je proto nezbytné v takových případech vždy aktivovat řetězovou brzdu nebo vypnout motor“.

Vybírejte takové nářadí, které klade důraz na pohodlí uživatele. Řetězová pila Husqvarna 435 je vybavena propracovaným systémem antivibračních tlumičů, které efektivně absorbují vibrace, a tím šetří ruce a paže.

Na samotné štípání polen si vyberte takovou sekyrku, která je lehká a dobře se vám drží v ruce. V dnešní době se již nemusíte spoléhat jen na tradiční materiály. Topůrko z plastu je například mnohem schopnější absorbovat nárazovou energii než topůrko dřevěné. Takové řešení nabízí nová řada seker Husqvarna. Štípací sekera Husqvarna S1600 disponuje kombinací optimalizovaného tvaru hlavy a lehkého topůrka, což zaručuje dostatečnou razanci při štípání polen, která se tak snadno půlí. Hlava robustní štípací sekery Husqvarna S2800 je zase opatřena speciální nepřilnavou vrstvou pro snížení tření a snadné proniknutí do dřeva.

Nezapomínejte ani na ochranné oděvy, díky kterým můžete předejít prochladnutí, ušpinění a především zranění. Samozřejmostí by měla být pevná obuv s neklouzavou podrážkou a ocelovou špičkou a vhodné ochranné oblečení s protipořezovou ochranou. Značka Husqvarna nabízí široký sortiment ochranných oděvů i doplňků.

Začněte s přípravou včas

Je třeba myslet na to, že dřevo je nutné připravit dostatečně dopředu, aby mělo možnost důkladně proschnout. Mnohem lépe se zpracovává dříví z čerstvě poražených stromů než dříví vyschlé. Základní pravidlo tedy zní, zpracujte dřevo co nejdříve, dokud je co nejčerstvější. Palivové dřevo tak připravujte spíše z tvrdších stromů, mezi které patří například eben, dub, javor, jasan či buk. Nejměkčími druhy jsou naopak smrk, borovice, jedle, lípa a topol.

Různé druhy dřeva na rozdílné účely

Každé dřevo má jinou strukturu, pevnost a další užitné vlastnosti určující jeho využití. Je proto důležité zjistit, který druh bude pro vaše potřeby nejvhodnější. Pokud topíte v krbových kamnech, je vhodné použít tvrdé dřevo nebo dřevo z ovocných stromů. Všechny tyto druhy dřeva hoří pomaleji a zachovávají velké množství žhavých uhlíků, které zaručí teplo po dlouhé hodiny. Na zátop či rozhoření použijte spíše dřevo z listnatých stromů, které hoří poměrně rychle.

Uskladnění

Na kvalitu dřeva má velký vliv také jeho uskladnění. Nejlepší je skladovat naštípané dříví rovnou v požadovaných délkách pro daná kamna či krb.

Ideálním řešením je skladovat dřevo přímo uvnitř domu či chaty. Pokud však nemáte takové prostorové možnosti, je možné skladovat polínka i venku, například v kůlně. Posekané dříví můžete vyrovnat také do přístřešku při stěně domu, dřevo vytvoří tepelnou bariéru a navíc bude chráněné pod střechou. Nevýhodou je, že stěny domu mohou pod vyrovnaným dřevem vlhnout a skulin mezi jednotlivými polínky mohou využít drobní hlodavci.

Další možností, která se pro uskladnění dřeva venku nabízí, je vytvoření hranice ze dřeva ve volném prostoru, která se zakryje plachtou. První vrstva polínek by však měla být minimálně 20 cm nad zemí, vhodné je uskladnění na návětrném místě. Praktické je mít menší zásobník na dřevo u krbu či kamen. Když totiž dřevo přinesete do místnosti o pár dní dříve, ještě více proschne, a bude tak lépe hořet.

Více informací na www.husqvarna.cz.