Kdo jen trochu tíhne k přírodě a svou zahradu vnímá jako estetické prostředí pro kvalitní odpočinek, nemůže zvolit jiný nábytek než dřevěný. Běžný bývá nábytek z měkkého dřeva smrku či borovice, v luxusnějším provedení pak i ze dřeva modřínového. Z domácích tvrdých dřev se nejčastěji používá dubové nebo bukové, méně už se uplatňuje akát, jasan nebo jilm. Cenově nejdostupnější, ale také nejméně odolné jsou výrobky ze smrkového a borovicového masivu, trvanlivější, ale dražší jsou pochopitelně dřeva tvrdá.

Pro dlouhá léta

Pevnost a pružnost dřeva je závislá na jeho struktuře, směru letokruhů, sukovitosti, hustotě, vlhkosti, ale také na kvalitě jeho předchozího zpracování. Životnost dřeva je dána podmínkami, ve kterých strom vyrostl, a kvalitou prostředí, ve kterém se nachází dřevo nebo výrobky z něj.

Tvrdá dřeva s hustými dřevními vlákny mají většinou dvoj- až trojnásobnou životnost oproti dřevům měkkým. Kvalitu dřevěných výrobků nejvíce ovlivňuje jeho přirozená vlastnost, a to je bobtnání a sesychání. Až 75 procent objemu živého stromu tvoří voda a vzduch, po poražení dřevo začíná vysychat. Zatímco pro interiér je požadovaná vlhkost 6 až 12 procent, u venkovních konstrukcí stoupá na 14 až 17 procent. V závislosti na teplotě a vlhkosti okolního prostředí dřevo pracuje opakovaně, přičemž největší rozměrové změny prodělává buk, nízkých hodnot naopak dosahují exotické dřeviny jako eben, teak, iroko a bangkirai, ale také domácí dub.

Ovšem musíte uvažovat i v kontextu. Například dub má vysoký obsah tříslovin. Proto je sice odolnější proti dřevokazným houbám, ale pokud bude střídavě ve vodě a na suchu, rozpadne se vám stejně rychle jako smrk. Dub je ideální na ponoření do vody.

Dřevo s vysokým obsahem pryskyřic nepodléhá tak snadno zkáze a je přírodně konzervováno. Ovšem pryskyřice se vlivem teploty „vymačkává“ ven z pletiva. Takže lavička z modřínového dřeva bude sice trvanlivá, ale bohužel se k ní kalhotami přilepíte.

Řada druhů na výběr

Díky mnoha druhům dřeva si může nábytek s vůní lesa pořídit do zahrady opravdu každý. Komu rodinný rozpočet nedovolí investovat do trvanlivého, nejčastěji exotického dřeva, může sáhnout po domácích dřevech. U nich je však třeba počítat s nutnou ochranou proti povětrnostním vlivům a také kratší životností.

Při výběru jednotlivých kusů i sestav dbáme na to, aby byl nábytek z opravdu kvalitního dřeva, bez vypadavých, tmavých nebo vyhnilých suků, hnilob, bez známek poškození hmyzem nebo houbami, bez trhlin, mechanického poškození způsobeného nesprávným opracováním. Nepřípustné jsou zbytky kůry, u jehličnatých dřev takzvané zásmolky - dutiny vyplněné pryskyřicí. Nápadně změněná barva, například modrá u borovice, věstí zapaření dřeva nebo poškození houbami - došlo tu ke zhoršení fyzikálních i mechanických vlastností a s velkou pravděpodobností nebude trvanlivost nábytku taková, jakou bychom mohli očekávat.

Sortiment výrobků se ani zdaleka neomezuje na stůl, lavici a židle. Dnešní nábytek je doslova ušit každému na míru. Všemožné židle i židličky, polohovací i skládací, lavice včetně houpacích a klasické lavičky, lehátka pevná i polohovací, křesla stavitelná i skládací, výběr stolů nejrůznějších tvarů a velikostí, moderna či rustikální ohlédnutí... Lze pořídit kompletní sestavy i s doplňky, jednotlivé kusy, anebo si sestavit vlastní sestavy zkombinované z prvků, které nám budou nejvíce vyhovovat.

Zejména u dřevěného nábytku platí, že čím masivnější, tím lépe a bezpečněji se při jeho používání budeme cítit. U nábytku pro krátkodobé a sezonní použití asi oceníme spíše lehkost a skladnost, buď ve štosech seskládaný na sebe, nebo nábytek skládací, zabírající co nejmenší plochu.

Titulní foto: Shutterstock.com