To, že dřevo je zapotřebí sušit, je jasné. Důvod proč jsme psali ve zvláštním článku, který najdete v samostatném boxu. Jen ve zkratce: Dřevo, které správně proschlo, bude lépe hořet. Saze nebudou mastné, takže vám nebudou zanášet komín, a výhřevnost bude také lepší, protože energie spalování se nespotřebovává při přeměně vody ve dřevě na jiné skupenství.

Proto je třeba dřevo dostatečně dopředu nakoupit, natěžit, nařezat, naštípat a nechat být, aby z něj vystoupila vlhkost. Takže když vám na jaře řekneme, že musíte připravit dříví na zimu, velmi často myslíme spíš tu přespříští.

Na velikosti nezáleží

O výběru správné motorové pily jsme psali v našem časopise Dům&Zahrada 8/16. Tak teď se probereme sekerami a vybereme tu správnou.

Sekera by vám měla v první řadě padnout do ruky, abyste při štípání namísto síly a váhy využili její švih. Správnou velikost sekery poznáte tak, že když ji uchopíte těsně pod čepelí, dáte si ji rovnoběžně s rukou a kolmo k trupu, rukojeť sekery by měla sahat přesně po začátek vaší paže. Pokud je delší a přečuhuje až na rameno, doporučujeme zvolit menší velikost.

Švih je důležitější

Hmotnost sekery hraje taktéž velmi důležitou roli při jejím efektivním využití. A zjistit, jestli jste zvolili tu správnou, je opět velice jednoduché. Ruku držící sekeru za topůrko nechte volně spuštěnou vedle trupu, levou rukou si ruku podepřete v oblasti loketní jamky a uchopte sekeru za rukojeť. Pokud ji dokážete zvednout o 180 stupňů, sekera má správnou hmotnost. Pokud ne, sáhněte po lehčím modelu a vyzkoušejte postup ještě jednou.

Tomu, aby vám sekera nevyklouzla z ruky a nedošlo k nehodě, brání zahnutý konec topůrka. Pokud váháte, jestli zvolit sekeru klasickou dřevěnou, nebo laminátové topůrko, pak doporučujeme vzít obě do dlaní. Uvidíte, která vám lépe do ruky padne. Ale zkušenosti říkají, že moderní doba vstoupila i do světa seker a dřevěná topůrka už patří historii. Laminát je odolnější a ergonomičtější. Neklouže v ruce, je lehčí a nepřenáší tolik vibrace. Navíc takové sekery jsou vlastně věčné. Nemusíte se bát, že by vám čepel mohla z topůrka vypadnout, protože je do něj napevno zalita.