Ugrilovat rybu není vůbec složité, přesto si na to každý netroufne. Jestliže se ale budete držet následujících tipů, nemůžete nic zkazit.

  1. Rybí maso má tendenci přichytávat se k roštu a při obracení se snadno rozpadne. Proto je lepší grilovat rybu v celku, ideálně v zavíracím roštu nebo v grilovací misce. Rošt můžete před grilováním potřít olejem, ryba se pak k němu tolik nelepí. Lososa, tuňáka a mečouna lze grilovat nakrájené na filety, jejich maso je "kompaktnější".
  2. Nejlepší chuti dosáhnete, když použijete čerstvou rybu, nikoli rozmraženou. Jestliže kupujete mraženou, dbejte na to, aby měla co nejnižší podíl vody. Rozmražené rybí maso nasáklé vodou ztrácí svou charakteristickou strukturu a je "rozblemcané". Přes veškeré snahy ho dochutit nakonec stejně skončí v talířku kočky.
  3. Při výběru ryby se ujistěte, že má červené nebo fialové žábry, lesklé, vypouklé oči a není cítit rybinou. Podle těchto znaků poznáte, že není zkažená.
  4. Ryby se grilují zprudka a jen krátce. Není třeba je často obracet. Filety se propečou v řádu několika minut, celá ryba bude trvat déle, ale v obou případech byste ji na grilu neměli sušit příliš dlouho, aby uvnitř zůstala šťavnatá.
  5. Ryba by se neměla marinovat ani solit dopředu. Koření se těsně před přípravou nebo přímo na grilu. Při grilování ji můžete potírat marinádou nebo citronovou, popřípadě limetkovou šťávou. Ryba má sama o sobě výraznou chuť, kterou můžete jen lehce doplnit bylinkami, olivovým olejem a hrubozrnnou solí.
  1. Tip na sladkokyselou marinádu: ve vodní lázni rozehřejte tři lžíce másla se lžící meruňkového džemu. Po odstavení přidejte šťávu z jednoho citronu, čerstvé, nadrobno nakrájené bylinky a rozetřený česnek.
  2. Rybu samozřejmě můžete připravit i v alobalu. Sice nebude mít kůrčičku, ale zato máte garantováno, že uvnitř zůstane šťavnatá a nerozpadne se. Do alobalového balíčku můžete přidat i cibuli a cherry rajčátka. Rybu raději potřete olejem, aby se k alobalu nepřichytila.
  3. Naopak dozlatova opečené rybí maso získáte tak, že rybu grilujete rozevřenou - je to ostatně i nejlepší způsob, jak do masa vetřít marinádu, která by po kůži spíš stékala.
  4. Jako příloha se hodí grilovaná zelenina nebo třeba následující zapečené brambory: do vymaštěné zapékací misky vložíme střídavě vrstvy brambor nakrájených na kolečka a vrstvy zeleniny (vhodná je cukína, brokolice, květák nebo zelené fazolky), každou vrstvu osolíme a opepříme a nakonec všechno zalijeme kelímkem smetany. Navrch přijde strouhaný tvrdý sýr. Pečeme zhruba hodinu při 240 °C.
  5. Grilovanou rybu zkonzumujte nejpozději druhý den. Ze zbytků můžete připravit lahodnou pomazánku: z ryby důkladně odstraňte všechny kosti a její maso prsty rozmělněte najemno. Smíchejte se zakysanou smetanou a černým pepřem, dochuťte citronovou šťávou. Podávejte s tmavým pečivem nebo bagetou.