Máme pro vás 10 skvělých tipů, jak se popasovat se zazimováním zahrady a pořádnou rozlučkou s létem, a to vše v jednom víkendu!

Pátek

1) Zpacifikujte váš trávník

Až se v pátek vrátíte z práce, už toho času ani světla tolik nebude. Podvečer proto můžete využít pro posekání trávníku, nebo shrabání listí, obojí je relativně rychlá činnost a výsledek je velice efektní, zvláště pokud se chcete na poslední zahradní party blýsknout.

2) Plán na nedělní party

Už při prvních úpravách zahrady můžete přemýšlet nad vaší nedělní rozlučkou s létem. Pokud nemáte na zahradě vyloženě zastřešené sezení, zvažte, kde se bude hostina odehrávat, zahrady mají řadu krásných míst, ale vždy by mělo být umístění praktické, dobře přístupné a také blízko kuchyně i koupelny, tím se zvýší nejen pohodlnost, ale ušetříte si spoustu běhání. Pokud zjistíte, že vám počasí nebude přát, ale nemáte na kdy oslavu posunout, skvěle to vyřešíte pronájmem party stanu, nabízejí se v různých tvarech, velikostech i míře vybavení, a hlavně vás ochrání před případným větrem i deštěm. Přemýšlet už můžete také o jídlech, která by mohla odrážet vaši zahradu, nebo zkrátka to, co máte rádi.

Sobota

3) Čas na poslední sklizeň

Ať už máte na zahradě bylinky, nějaký ten ovocný strom, rajčata, nebo třeba rebarboru, měli byste začít tím, že vše sklidíte. Pomalu se blíží ranní mlhy a vlhka, a tak skutečně hrozí, že by rostlinky mohly skončit s plísní. Navíc tak získáte inspiraci na vaše nedělní menu. Sklizené potraviny pak adekvátně uskladněte, jablka by měla být v suchu a chladu, ideální je proto například sklep, nebo i dobře izolovaná bedýnka umístěná na balkonu. Z části jablek i rebarbory můžete připravit chutné rustikální koláče, hit letošní sezony! Bylinky si zase můžete nasekat a uskladnit v mrazáku anebo je dát nasušit.

4) Důkladný úklid zahrady

Po sklizení úrody, posekání trávy a shrabání listí věnujte speciální péči sběru popadaných větviček, vypletí záhonů i úpravě skalky. Nezapomeňte, že skalky musíte také pečlivě zazimovat. Na to je sice čas do prvních mrazíků, takže na party se ještě můžete chlubit svou pečlivou prací, ale poté bude potřeba celou skalku přikrýt smrkovými větvemi, které ji uchrání před nepřízní počasí i velkými mrazy. Pokud jste nestihli stromky a keře ostříhat do konce září, teď už se do toho nepouštějte, stromky by se do začátku mrazů nemusely stačit zahojit.

5) Pečujte i o vodu

Buďme k sobě upřímní, v říjnu se už asi nikdo z nás venku koupat nebude, pokud tedy na zahradě máte bazén, nebo třeba koupací biotop, věnujte pozornost jejich poslednímu vyčištění a poté je zasíťujte. Naštěstí jsou v dnešní době sítě vyráběny z tenkých pevných materiálů, a proto nejsou v některých případech po natažení ani vidět. Zároveň vám ušetří spoustu práce s listím, které by do vody jinak napadalo. Pokud využíváte filtrace nebo čerpadla, nezapomeňte je nechat odvodnit, zmrzlá voda by v nich totiž mohla napáchat pořádnou neplechu. To samé platí i pro zahradní závlahu a všechny přívody vody, které nebudou přes zimu v teple. Chcete-li být obzvlášť pečliví, můžete si před prvními mrazy nechat udělat pečlivou preventivní kontrolu potrubí, a vyhnout se tak problémům, které se v zimě řeší velice obtížně.

6) Nezapomeňte na zvířátka

Pokud patříte mezi milovníky zvířat, ať už vlastních, nebo těch od sousedů, nezapomeňte, že v teple by měla zůstat i ona. Pro ježky můžete připravit speciální pelíšek v podobě hromady suchého listí, slámy a větviček, mějte ale na paměti, že se musí jednat o celoročně suché místo. Kočky pak ocení boudičku ze dřeva nebo polystyrenu vyloženou senem nebo starou dekou. Pes i kočka také ocení možnost mít se kam venku schovat, a to i v případě, že je pouštíte domů. Každou klasickou psí boudu můžete povýšit na další level teplým látkovým pelíškem.

Neděle

7) Poslední úpravy zahrady

Ráno rychle dolaďte poslední detaily, můžete postavit stan nebo vybalit zahradní nábytek. Dejte pozor také na to, abyste nenechali stát květníky nebo jiné dekorace v místech, kudy se bude chodit, byla by škoda zbytečně o nějakou rostlinu přijít.

8) Čas na vaření

Pusťte se do vaření a nebojte se využít co nejvíc domácích surovin. Přestože se vyloženě nabízí grilování (už jen kvůli těm bylinkám), nezapomeňte, že to bude chtít i něco na zahřátí. Vyzkoušet můžete recepty z dýní, již zmíněné koláče, nebo velice populární horkou čokoládu s chilli. Pokud si nejste jistí, jak jídlo nejlépe servírovat, zvažte švédský stůl, kde se každý obslouží dle libosti. Vy se tak nebudete muset bát, že někoho nechtěně zanedbáte, a zbyde tak víc času na zábavu.

9) Nezapomeňte na dekorace!

Zahradu připravenou na spánek můžete oživit například dýněmi, lampiony, nebo girlandami z listů a bobulí – nebraňte se podzimu! Dekorace můžete samozřejmě nakoupit, ale stejně tak se nemusíte bát si je vyrobit. Zabavíte tak celou rodinku.

10) Party!

Tenhle bod už je pouze a jen na vás, užijte si zasloužený odpočinek s těmi, které máte nejradši!