1. Okna a dveře dokořán

Ze všeho nejdříve by se měl do chalupy vpustit čerstvý jarní vzduch. Otevřete všechna okna i dveře a pořádně vyvětrejte. Prohlédněte stěny a kouty, jestli se tu přes zimu nevytvořily vlhké mapy a nemáte zaděláno na plíseň. Vyvětrejte a zkontrolujte i sklep a půdu, i když tyto prostory neobýváte.

2. Vzhůru na střechu

Ujistěte se, že sníh a mráz nepoškodily střešní krytinu a že do chalupy nebude při jarních přeháňkách zatékat. Nezapomeňte prohlédnout a vyčistit okapy. Případné zrezlé části zbruste a znovu natřete.

3. Vyčistit komín

K chatě patří kamna a ke kamnům komín. Než zatopíte, zapalte jen několik třísek a přesvědčte se, že má komín dobrý tah a kouř stoupá správnou cestou vzhůru. Komín může být zanesený napadaným listím nebo sazemi, které do sebe vážou vzdušnou vlhkost a vyplavují dehet. Je dobré mít na paměti, že většina požárů domů a chalup začíná bouchnutím zaneseného komínu. Ze zákona proto musí být komín aspoň jednou za rok zkontrolován kominíkem. Pokud jste ho nezavolali už na podzim, vytočte jeho číslo právě teď zjara.

4. Světla svítí, voda teče

Před zimou jste zřejmě vypustili vodu z potrubí, aby nezamrzla. Nyní ji opět spustíme. Přitom zkontrolujeme, jestli všechny spoje dobře těsní a zda není žádný problém s kohoutky ani splachovači. Bojler je dobré naplnit vodou, nechat ohřát a zase vypustit. Odplaví se tím zoxidované kusy na vnitřním plášti bojleru. Kontrole podrobíme i elektroinstalaci. Rozsviťte všechna světla a prohlédněte kabely, jestli je přes zimu neohryzaly myši.

5. Čistota a hygiena

Když jsme už zmínili myši, v chalupě mohla najít v chladných měsících útočiště i jiná drobná zvířátka. Nezbývá, než preventivně vydrhnout podlahy a vydezinfikovat hlavně kuchyňskou linku, kde se bude připravovat jídlo pro rodinu.

6. Matrace, koberce, duchny

V textiliích se, jak známo, usazuje prach. Všechny matrace, koberečky a peřiny budou chtít vyklepat a vysát, záclony a závěsy vyprat. Chatička je teď jako z cukru a vy si můžete dopřát chvilku zasloužené relaxace s šálkem horkého čaje u praskajícího ohně v krbu. Moc ale neponocujte... zítra vás čeká zahrada.