Co byste měli vědět na začátku

Společně s vzrůstající popularitou dřevostaveb na zahrádku se rozšiřuje nabídka na trhu. Seženete tak různé typy domků, výběr tedy budete muset přizpůsobit účelu, k němuž chcete přístřešek využívat. Všechny ale mají společného jmenovatele, jímž je jednoduchá montáž. Pokud se i přesto obáváte, že na ni nestačíte, objednejte si profesionála, který vám dřevostavbu doručí a odborně sestaví. Například Domky-Delta.cz z Vysočiny nabízí nádherné kousky s dodávkou do několika dnů. Pokud nemáte moc velký rozpočet, zaměřte se na produkty z řady Ekonomik, které se vyrábí ve větších sériích, díky čemuž je jejich pořízení cenově výhodné. Na kvalitě jim to rozhodně neubírá. Oblíbeným materiálem pro jejich výrobu je například pečlivě opracovaný severský smrk, který je odolnější než naše zhýčkané středoevropské varianty.

Než se pustíte do objednávky, měli byste zjistit, zda nepotřebujete územní souhlas. Vaše nová dřevostavba by totiž mohla vadit sousedům, je proto lepší, když se s nimi domluvíte dopředu a vyhnete se svárům. Stavební povolení náš zákon nevyžaduje. Další věcí, kterou byste rozhodně měli zvážit, je pojištění zahradního domku. Často se totiž stávají terčem zlodějů nebo jedinců, kteří hledají možnost přespání. Správně zvolená pojistka ochrání nejen zahradní domek samotný, ale i vše, co jste si do něj uschovali.

Domek, chatka, nebo kůlnička?

Zahradní domky na nářadí jsou prostorově nejúspornější. Poskytují prostor pro bezpečné uskladnění veškerého zahrádkářského náčiní a některé bývají osazeny i bočním přístřeškem na dřevo. Na výběr máte mezi modely s jednokřídlými a dvoukřídlými dveřmi - to když je třeba uložit rozměrnější vybavení, jako je sekačka na trávu.

Zahradní chatky slouží jako místo nejen ke skladování potřebného vybavení, ale také k odpočinku. Máte-li na zahrádce dřevěný domek, nepřízeň počasí vás již nezaskočí. Jejich prostorová koncepce se různí, stejně jako zkosení střechy, barva a nátěr dřeva, určitě tak najdete typ, který do vaší zahrady padne jak ulitý. Pokud si vyberete variantu se zastřešenou terasou, budete moci trávit večery na čerstvém vzduchu i za deště. Samozřejmě se jedná o ideální zázemí pro grilování. Modely určené pro rekreaci vám navíc nabídnou i možnost k přespání, a to minimálně stejně dobrou jako táborové chatky, na něž si pamatujete z dětství.