Pro dnešního člověka je předzahrádka spíš tím zbytečným kusem pozemku, který se nedá nijak využít, a přitom ho musíme udržovat co nejvíce upravený, protože sem každý vidí. Ovocný strom sem kvůli prachu z ulice nezasadíme, posezení si radši vytvoříme při zadní straně domu, kde na nás nikdo nekouká, a abychom tu celé jaro pobíhali v teplácích a pleli záhonky, na to také každého neužije. Hledáme proto způsoby, jak předzahrádku uspořádat tak, aby byla hezká na pohled, a přitom nevyžadovala velkou údržbu.

1. Hra s kameny

Jestliže se vám nechce pěstovat úhledný anglický trávník, ale připadalo by vám necitlivé celý prostor vydláždit, můžete předzahrádku nebo aspoň její část vysypat drobnými kamínky. V kombinaci s nášlapnými kameny nebo dlážděnou cestou předzahrádka nebude vypadat nudně, naopak se vytvoří estetické pozadí pro různé dekorace.

2. Nádoby s květinami

Starat se o rostliny v nádobách je jednodušší než okopávat záhony. Truhlíky a květináče navíc můžete umístit i do vyšších poloh, ozdobit jimi zeď domu, zavěsit je vedle branky atd.

3. Dekorace za pár korun

Kreativitě se meze nekladou. Do předzahrádky si můžete pořídit drahou fontánku či okrasnou kamennou kouli, nebo prostě zašátráte v garáži a vyrobíte si zajímavý stojan na květiny ze starého bicyklu, z proutěných košíků i z kusů nábytku, co už jsou na odpis. Jakmile vaše dekorace rozkvete, připoutá pozornost každého kolemjdoucího.

4. Nenáročné rostliny

Pokud v sobě necítíte zahradnickou duši, do předzahrádky vysázejte takové rostliny, které vyžadují nejmenší péči. Například netřesky a rozchodníky rostou v podstatě samy, jen jim ohraničte přesné území, za které se nebudou smět rozpínat, a hranici udržujte čistou. Stinné, k severu obrácené předzahrádky mohou být osázeny například barvínkem, mochničkou nebo vrbinou.