Meranti souhrnně označuje více druhů dřevin z rodu Shorea, které rostou v oblasti jihovýchodní Asie. Dřevo na první pohled zaujme načervenalou barvou a porézní strukturou. Meranti vyniká vysokou tvrdostí a trvanlivostí, přesto je poměrně lehké a tvárné, snadno se opracovává. Díky kombinaci těchto vlastností našlo široké uplatnění zejména v nábytkářském průmyslu, vyrábějí se z něj ale i okenní rámy, dveře a podlahy.

Nábytek z meranti se hojně využívá v exteriéru, protože dobře odolává nepřízni počasí a hned tak se do něj nepustí plísně, hniloba ani škůdci. Samozřejmě jde o přírodní materiál, není to plast ani nadpozemská dřevina, takže pokud chceme nábytek z meranti nechat venku na dešti, musíme ho pravidelně ošetřovat olejem. Na meranti se nejlépe hodí olej teakový. Nátěr opakujeme, když dešťové kapky nezůstávají na povrchu dřeva, ale začínají se do něj vpíjet. Olej navíc zabrání blednutí barvy a uchová původní vzhled povrchu.

Při nákupu výrobků z meranti ale dejte pozor, sama nálepka s tímto jménem ještě neznamená záruku kvality. Důležité je, jak je nábytek vyroben, jak silné jsou spojovací prvky, a v neposlední řadě se naskýtá také otázka, zda je to opravdu meranti a nejde jen o nábytek v jeho barvě. Kromě toho si musíme uvědomit, že meranti existuje více druhů - nejkvalitnějším je DRM Meranti/Obar Suluk, které je charakteristické tmavším červeným až červenohnědým odstínem.

Právě z červeného meranti můžete pořídit i eurookna. Tvrdostí se profily podobají dubu, navíc ale mají nezaměnitelnou kresbu a barvu. Tu sice lze přetřít barvou jinou, je-li libo, ale vzhledem k vyšší ceně exotického dřeva by byla škoda nenechat vyniknout jeho původní vzhled.