Když si budete vybírat markýzu, měli byste se zaměřit na to, aby sloužila dlouho, odolávala slunci, vlhkosti i špíně a aby se nepotrhala. Takže vybírejte podle těchto kritérií:

Ochrana ve složeném stavu

Pokud bydlíte v místě, kde se hodně práší, nebo jste blízko lesa, je lepší mít markýzu ochráněnou i ve složeném stavu. Takzvané kazetové systémy uzavřou celý mechanismus i látku uvnitř a slunce ani voda se k nim nedostanou. Otevřené varianty je ale i tak lepší mít alespoň překryté nějakou horní stříškou.

Ochrana před sluncem

Materiál látky, ze které je markýza vyrobena, by měl být odolný vůči UV záření. Všichni výrobci sice napíšou, že je jejich výrobek odolný, ale pravda to bude třeba jen pár let, než se odolný nástřik smyje. Na výběr máte polyesterové látky s povrchovou úpravou z plastu, což je nejlevnější verze. Akrylové látky se málo špiní, jsou odolné vůči UV záření a jsou nepromokavé. Nejdražší, ale také nejlepší jsou screenové plachty, což je materiál, který zadržuje teplo. Používá se třeba i u venkovních rolet. Málo se špiní a jsou barevně stálé.

Ochrana před vodou

Impregnace materiálu znamená nejen to, že vám nebude pršet na hlavu v případě nepříznivého počasí, ale i stabilitu barevnou a materiálovou. Pokud materiál provlhne, samozřejmě v něm začnou různé chemické a biologické pochody a látka se začne trhat, plesnivět apod.

Opět každý výrobce bude prohlašovat, že impregnace právě jeho výrobku je skvělá. Jenže k tomu by měl mít podložené nezávislé testy. Nechte si je raději předložit.

Funkce

Aby voda z markýzy dobře odtékala, měla by mít sklon minimálně 10°. Lepší je ale i víc. Samozřejmě, že jsou markýzy s menším sklonem, ale ty by měly být v případě vlhkosti složeny. Také dávejte pozor na ovládání. Ovládání velkou klikou je sice trochu méně pohodlné než řetízkem, ale řetízek se může přetrhnout, klika ne. Mechanismus by měl být robustní a mazatelný, abyste zabezpečili dobrou funkci po celou dobu životnosti.