Větší pařez se může uplatnit jako stolek, kam budeme při zahradničení odkládat zahradní nůžky a rukavice nebo servírovat občerstvení při grilovačce. Je-li okolo pařezu dostatek místa, můžeme na pařez připevnit větší stolovou desku a vybudovat zde rovnou celé posezení. Jako stylová sedátka pak poslouží třeba nařezané špalky.

Jestliže pařez jako stolek nevyhovuje a připadá vám, že zahradu jenom hyzdí, zkuste ho zkrášlit. Každý nemá řezbářské nadání, aby na pařezu vykouzlil vousatou tvář Krakonoše, ale přibít stříšku a vyrobit malá dřevěná okénka už takový problém zase není. Domečky z pařezů se budou líbit hlavně dětem, které si je dále dozdobí mechovými koberečky, kůrou stromů a kamínky podle fantazie.

Pamatujete na Nastěnku, které macecha přikázala zalévat suchý pařez tak dlouho, dokud nevykvete? Nastěnce ke splnění úkolu pomohla hodná příroda a upřímné slzy, my však můžeme kvetoucího pařezu docílit jednoduše za pomoci dláta a kladiva. Vnitřek pařezu vydlabeme, vysypeme drenážní vrstvou kamínků, přidáme zahradní zeminu a zasadíme sem letničky podle svého vkusu. Do vydlabaného otvoru lze ovšem umístit květiny i s nádobou.

Jestliže se vám do vydlabávání nechce, do spár starého pařezu můžete zasadit na půdu nenáročné sukulenty jako netřesky a rozchodníky. Ve stinné části zahrady navodíte lesní atmosféru pařezem pokrytým mechem. Pokud se chcete pařezu časem přeci jen zbavit, jeho rozpadnutí urychlí hlíva ústřičná. Podhoubí smíchané s vodou se vtírá do vyvrtaných otvorů v pařezu, hlívu však seženete i v dřevěných kolících, které se do těchto otvorů jednoduše zasunou. Naočkovaný pařez se musí hojně zalévat; pro jistotu se přikrývá igelitem, pod nímž se vytvoří mikroklima vhodné pro růst hub.