Grilujeme: Sedm tipů na pikantní marinády


Autor: Shutterstock.com
Přemýšlíte, čím překvapíte hosty na příští grilovačce? Bude to zase maso. Ale když ho naložíte do vynikající marinády, nebude to jen tak obyčejné maso. Bude to delikatesa.
Bylinková marináda na steak
Pěstujete-li bylinky, můžete je využít při přípravě jednoduché marinády na steaky. Bylinky lze použít i v sušeném stavu, čerstvé jsou ale určitě lepší. Recept je snadný: od každého druhu bylinek (může to být tymián, rozmarýn, petrželka, oregano, bazalka či majoránka) potřebujeme asi lžíci, kterou vmícháme do půl hrnku kvalitního oleje. Přidáme 3 lžíce citronové šťávy, lžičku Worcestrové omáčky, 3 stroužky česneku a můžeme marinovat.
Medovo-hořčičná marináda na žebírka a kuře
Sladká chuť medu s pikantním tónem hořčice vynikne nejlépe na žebírkách a kuřecím mase. Marináda vytváří křupavou kůžičku, jen pozor, ráda se připaluje. Na přípravu potřebujete: 3 lžíce medu, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíci olivového oleje, 2 prolisované stroužky česneku a pepř na dochucení. Do směsi můžete pro zpestření přidat hrst sezamových semínek.
Autor: Shutterstock.com
Kuře na rozmarýnu
V jednoduchosti je krása a bývá v ní i chuť. Roste-li vám na zahrádce rozmarýn, natrhejte čerstvé snítky, aby zaplnily 1/4 hrnku, a smíchejte je se 60 ml olivového oleje a šťávou z 3 citronů. Směs ochuťte čerstvě umletým černým pepřem. Do takto připravené marinády můžete naložit nejen kuřecí kousky, ale třeba i lososa.
Jogurtová marináda na kuřecí špízy
Kelímek jogurtu rozmícháme se lžící oleje, lžičkou kari koření a špetkou tymiánu. Osolíme a opepříme dle chuti, nejlepší je použít drcený černý pepř. Pikantnější chuť dodá utřený česnek a chilli, případně sem můžete přidat i hořčičná semínka.
Pivní buřty
Buřty budou mít zase trochu jinou chuť, pokud je před grilováním nařízneme a naložíme na několik hodin do marinády připravené ze sklenky černého piva smíchaného se 2 lžícemi kečupu, pokrájenou cibulí a utřeným česnekem (aspoň 3 stroužky). Marináda se dá úspěšně použít i na vepřové maso.
Autor: Shutterstock.com
Ostrá marináda na krevety
Grilované krevety mohou být pikantním předkrmem. Na grilu jim stačí jen pár minut z obou stran. S jejich přirozenou chutí se skvěle doplňuje marináda z 2 lžic limetkové nebo citronové šťávy a stejného množství olivového nebo slunečnicového oleje. Dochutíme lisovaným česnekem, čerstvými lístky bazalky a nadrobno nasekanými chilli papričkami.
Havajská marináda
Sladkokyselá marináda z ananasové šťávy připomíná exotické kraje a hodí se na kuřecí i vepřové špízy. K její přípravě budete potřebovat šťávu z ananasového kompotu, kterou smícháte se 2 lžícemi sójové omáčky a 2 lžícemi sezamového oleje. Přidáte 1/4 hrnku hnědého cukru a lžíci mletého zázvoru. Marináda bude pikantnější, pokud do ní nasekáte nakládané feferonky.








Komentáře
Přidat příspěvek
Načítám komentáře...