Bylinková marináda na steak

Pěstujete-li bylinky, můžete je využít při přípravě jednoduché marinády na steaky. Bylinky lze použít i v sušeném stavu, čerstvé jsou ale určitě lepší. Recept je snadný: od každého druhu bylinek (může to být tymián, rozmarýn, petrželka, oregano, bazalka či majoránka) potřebujeme asi lžíci, kterou vmícháme do půl hrnku kvalitního oleje. Přidáme 3 lžíce citronové šťávy, lžičku Worcestrové omáčky, 3 stroužky česneku a můžeme marinovat.

Medovo-hořčičná marináda na žebírka a kuře

Sladká chuť medu s pikantním tónem hořčice vynikne nejlépe na žebírkách a kuřecím mase. Marináda vytváří křupavou kůžičku, jen pozor, ráda se připaluje. Na přípravu potřebujete: 3 lžíce medu, 3 lžíce dijonské hořčice, 1 lžíci olivového oleje, 2 prolisované stroužky česneku a pepř na dochucení. Do směsi můžete pro zpestření přidat hrst sezamových semínek.

Kuře na rozmarýnu

V jednoduchosti je krása a bývá v ní i chuť. Roste-li vám na zahrádce rozmarýn, natrhejte čerstvé snítky, aby zaplnily 1/4 hrnku, a smíchejte je se 60 ml olivového oleje a šťávou z 3 citronů. Směs ochuťte čerstvě umletým černým pepřem. Do takto připravené marinády můžete naložit nejen kuřecí kousky, ale třeba i lososa.

Jogurtová marináda na kuřecí špízy

Kelímek jogurtu rozmícháme se lžící oleje, lžičkou kari koření a špetkou tymiánu. Osolíme a opepříme dle chuti, nejlepší je použít drcený černý pepř. Pikantnější chuť dodá utřený česnek a chilli, případně sem můžete přidat i hořčičná semínka.

Pivní buřty

Buřty budou mít zase trochu jinou chuť, pokud je před grilováním nařízneme a naložíme na několik hodin do marinády připravené ze sklenky černého piva smíchaného se 2 lžícemi kečupu, pokrájenou cibulí a utřeným česnekem (aspoň 3 stroužky). Marináda se dá úspěšně použít i na vepřové maso.

Ostrá marináda na krevety

Grilované krevety mohou být pikantním předkrmem. Na grilu jim stačí jen pár minut z obou stran. S jejich přirozenou chutí se skvěle doplňuje marináda z 2 lžic limetkové nebo citronové šťávy a stejného množství olivového nebo slunečnicového oleje. Dochutíme lisovaným česnekem, čerstvými lístky bazalky a nadrobno nasekanými chilli papričkami.

Havajská marináda

Sladkokyselá marináda z ananasové šťávy připomíná exotické kraje a hodí se na kuřecí i vepřové špízy. K její přípravě budete potřebovat šťávu z ananasového kompotu, kterou smícháte se 2 lžícemi sójové omáčky a 2 lžícemi sezamového oleje. Přidáte 1/4 hrnku hnědého cukru a lžíci mletého zázvoru. Marináda bude pikantnější, pokud do ní nasekáte nakládané feferonky.