V ptačích budkách se během roku nemuseli zabydlet jen ptáci, ale také parazité typu čmelíci nebo blechy, do budek umístěných nízko nad zemí si někdy najdou cestu i myši. Kromě toho se tu mohou množit bakterie ze zbytků potravy, trusu a výstelky, můžete tu i narazit na uhynulé ptačí mládě. Je proto důležité s příchodem zimy budky prohlédnout a dobře vyčistit. Přitom zkontrolujte také stav prkýnek, ze kterých jsou ptačí příbytky vyrobeny. Praskliny pod vletovým otvorem jsou nebezpečné, ptáci v nich mohou uvíznout za nohu. Ujistěte se rovněž, že stříška nepropouští dešťovou vodu.

Díky kontrole budek navíc poznáte, jaká místa si opeřenci nejvíce oblíbili. Může se stát, že v nějaké budce vůbec nenajdete stopy po hnízdění. V takovém případě je dobré budku přemístit - ptáci se tu možná necítili bezpečně, nevyhovuje jim výška, budka je málo zakrytá větvemi atd.

Ochrana před predátory

Pokud jste vyvěsili budky přímo v lese nebo v jeho blízkosti, mohl je napadnout strakapoud. Poznáte to podle poškozeného otvoru, zvětšeného jeho zobákem. Strakapoud představuje pro drobné ptačí druhy vážnou hrozbu, dřevo ho nezastaví. Proklove se do budky a vybere přítomná vejce i mláďata. Jestliže se ve vaší oblasti strakapoud vyskytuje, měli byste vletový otvor oplechovat. K tomuto účelu se používá pozinkovaný plech o rozměrech zhruba 10x10 cm, do jehož středu se prorazí otvor o 1-2 mm větší, než je vletový otvor budky. Plech musí být k budce pevně připevněný a dobře obroušený, aby se o něj ptáci neporanili.

Vzácně se stává, že se strakapoud probije do budky i z jiné strany. Tomu zabrání oplechování i na bocích. Místo plechu se dá použít i plast, ale jen opravdu tvrdý a odolný. Měkký plast strakapoud proklovne jedna dvě.

Pro ochranu proti kunám a kočkám se radí pověsit budku na méně přístupné místo na stromě. To nebývá snadné, protože kočky a kuny se přirozeně dostanou na mnohem méně přístupná místa než sám člověk. Nicméně existují dvě "bezpečnostní" pravidla, která pomohou: k budce nepřipojujte bidélko, ptáci ho nepotřebují, ale predátorům by posloužilo jako záchytný bod. Druhým doporučením je pak dostatečná hloubka hnízdní dutiny, a to minimálně 15 cm od spodního okraje vletového otvoru. Kočky a kuny tak na jaře nebudou moci na hnízdící mláďata dosáhnout.