K základnímu zahradnímu posezení potřebujete v podstatě jen zpevnit kus půdy, aby se židle pod vaší vahou nezarývaly do bahna. K zastínění postačí zapíchnout do středu stolu slunečník, a sedíte. Tento způsob zahradního posezení zná každý, kdo někdy stavěl dům "na etapy" a úpravě zahrady se věnoval až nakonec. Takhle se zkrátka začíná...

Nám teď jde ale o to, aby naše relaxační zákoutí bylo estetické a dýchalo romantikou. Nejprve si rozmyslíme, kde ho vykouzlíme. Praktické je vybrat takové místo, které je chráněné před větrem - může to být u zdi domu, v koutu plotu nebo pod vzrostlými stromy. Z jedné strany můžeme vztyčit dřevěnou zástěnu, po které se budou pnout rychlerostoucí popínavky. Rostliny jsou ostatně pro vykouzlení romantického zákoutí nezbytné: bujná zeleň vtiskne místečku nespoutaný ráz a přirozenou krásu.

Netrápí-li vás alergie, můžete kolem vysadit kvetoucí keře; v případě nedostatku místa vám však postačí i truhlíky s květinami. Další aranžmá je už čistě na vaší fantazii; zapojit se dají kameny, špalky, keramické nádoby a další předměty, které možná najdete v kůlně.

Chcete-li zákoutí doplnit o vodní prvek, ale jezírko by si vyžádalo moc místa i práce, můžete sem postavit malou fontánku nebo pítko pro ptáky. A pokud máte hravou povahu, zkuste zde naaranžovat zahrádku pro víly, kterou budou obdivovat hlavně děti. Inspirativní obrázky najdete v galerii.