K vděčným obyvatelům hmyzích hotelů patří slunéčka sedmitečná, zlatoočka a škvoři, kteří požírají mšice a mnohé další škůdce, jichž se na zahradě obtížně zbavujeme. Zabydlet se u vás může i včela samotářka, která sice neprodukuje med, ale dokáže opylovat celou řadu rostlin a dřevin.

Jak takový hmyzí hotel postavit?

Nezáleží ani tak na tom, jak bude veliký, důležité je, aby byl vystavěn z přírodních materiálů, které nebudou nijak chemicky ošetřené - tedy žádné laky, oleje, barvy. Domeček by měl být chráněn před deštěm stříškou a nestát přímo na zemi, aby ho nezničila vlhkost. Zadní stranu hotelu je nutné uzavřít deskou nebo hustým pletivem, jinak by hrozilo, že si na hmyzích hostech pochutnají ptáci.

Vnitřek domečku můžeme vyplnit vším možným, všechen materiál by však měl být opět přírodní a hlavně suchý, aby nezačal plesnivět. Může to být suché listí, šišky, klacíky, děrované cihly, stébla, kartonový papír, bambus, suchá kůra, žaludy, bukvice, kokosové skořápky, kamínky atd.

Dutiny stébel a cihel přilákají včely samotářky, které si v nich vytvoří vlastní hnízdečka pro larvy. Nemáte-li po ruce žádný dutý materiál, chodbičky pro včely můžete vytvořit uměle navrtáním dřeva, špalků nebo cihel. Vrtačkou vyvrtáme otvory o různých průměrech a délce mezi 3 a 10 cm. Že se u vás včelka usadila, poznáte podle zapečetěného otvoru hliněným víčkem.

Hmyzí hotel umístíme nejlépe do klidnější části zahrady tak, aby na něj šlo slunce a zároveň na něj moc nefoukalo. Náplň by neměla z domečku vyčnívat, natož vypadávat, je proto vhodné ji zajistit pletivem a dbát na to, aby byl domek celkově stabilní.