Zahrada bezdětných párů a těch s dětmi se mnohdy liší od základu. Pokud zatím děti nemáte, ale plánujete je do budoucna, měli byste si na své zahradě nechat „otevřená vrátka“ pro případné změny, kterých navíc nemusí být zrovna málo. Příchod dětí do rodiny totiž zcela změní pohled na užívání pozemku. Zatímco jsme v minulosti řešili hlavně estetické hledisko nebo náročnost zahrady na údržbu, po příchodu dětí se vzhled zahrady i rapidně změní. Pozemek u rodinného domu je totiž jako stvořený pro dovádění dětí. Vaše zahrada ovšem může zaujmout děti různého věku. Kromě pohybových aktivit či her na čerstvém vzduchu může nabídnout i edukativní vyžití. Malé děti zde mohou poznávat zákonitosti přírody, různé druhy užitečných živočichů, ale stejně tak se mohou zapojit i do činnosti na zahradě společně s rodiči, čímž se značně upevní vztahy v rodině.

Zapojte děti do práce na zahradě

Trendem současné výchovy je stoprocentní obezřetnost a ochrana dětí před veškerým nebezpečím, což je samozřejmě někdy opravdu důležité, ale ne vždy zcela smysluplné. Naše potomky nelze chránit úplně před vším, co je může potkat třeba na zahradě. Nejmenší děti nelze nechat ani na zahradě bez dozoru, u těch větších ovšem většinou postačí jen upozornění nebo obeznámení s určitým rizikem. Někteří rodiče mají tendenci ochránit děti i před běžnými, nikoli tedy nebezpečnými úrazy, ke kterým přijdeme i během každodenní práce na zahradě. Proto se děti nesnažte bezmezně ochraňovat, ale zapojte je do práce na zahradě společně s vámi. Děti rády své rodiče kopírují a blízkost rodičů je těší. Nakupte jim jejich vlastní zahradní nářadí a uvidíte, jak se okamžitě zapojí do údržby zahrady. Menším dětem do pěti let lze dokonce zřídit jejich vlastní zeleninový záhonek, na kterém si začnou pěstovat svou první zeleninu. Naučí se tak nejen základním principům fungování přírody, ale budou mít radost z vlastních úspěchů.

Naprosto bezpečná zahrada

Ten, kdo se snažil vytvořit pro děti absolutně bezpečnou zahradu, se nejspíš setkal hned s několika překážkami. Naprosto bezpečná zahrada totiž neexistuje, vždy se totiž najde nějaké to riziko, díky kterému budete chtít mít své malé děti pod dozorem. Při návrhu zahrady je tedy ideální se smířit s tím, že bude nutné své děti poučit o možném nebezpečí. Některá rizika ale přeci jen můžete omezit. Pokud máte dítě alergika, určitě do zahrady nevysazujte silné alergeny, ačkoli se budou tyto rizikové rostliny stejně zřejmě vyskytovat v okolní přírodě nebo na sousedních zahradách. Děti v předškolním věku rády všechno zkoumají a ochutnávají, a asi největším lákadlem jsou pro ně rostliny s dekorativními dužnatými plody ve výrazných barvách. V tomto případě se již opatrnost vyplatí, proto se vyvarujte výsadby rostlin s prudce jedovatými plody. Pokud se budete více do hloubky zabývat rostlinným sortimentem, který se běžně používá pro výsadby na zahrady, zjistíte, že naprostá většina rostlin není jedlá. Z toho je velká část navíc jedovatá nebo prudce jedovatá. Děti ovšem většinou neláká pojídání listů nebo květů obsahujících alkaloidy, přeci jenom nebývají jako potrava lákavé, navíc mívají nepříjemnou hořkou chuť, která by děti při dalším pojídání odradila. Proto se raději vyvarujte spíše výsadby prudce jedovatých druhů nebo rostlin způsobujících alergie. Stejně tak buďte obezřetní u druhů s trny. Do záhonků pro děti vysázejte kromě zeleniny také ovocné rostliny či bylinky. U těchto rostlin se rozhodně nemusíte bát žádné otravy, jejich pěstování je většinou snadné a zabaví i vaše děti.

Pohybové aktivity na zahradě

Na trhu seženete bohatý sortiment herních prvků, které bývají vyrobeny z různých materiálů. Liší se nejen vzhledem, ale také údržbou. Zatímco plasty jsou snadno omyvatelné a dobře se tak udržují, dřevěné prvky mnohdy mnohem lépe zapadnou do konceptu zahrady. Jejich údržba je ovšem mnohem náročnější. Při instalaci herních prvků na zahradu berte v úvahu věkovou kategorii dítěte. Zatímco z některých prvků děti rychle vyrostou, jiné prvky budou využívat po mnoho let. Ačkoli vypadají některé sestavy opravdu lákavě, ne vždy se vejdou na malé zahrady. Při výběru berte v úvahu prostorové možnosti vaší zahrady. V blízkosti herního prvku by se neměly nacházet žádné stavby nebo předměty, které by zasahovaly do dopadové zóny, což by výrazně ovlivnilo bezpečnost prvku. Před instalací prvku se také zamyslete nad materiálem dopadové plochy. V praxi se používají přírodní i umělé materiály. Z první skupiny lze jmenovat mulčovací borku, štěpku, písek, kačírek nebo štěrk. Velmi oblíbené jsou ovšem také syntetické materiály, které jsou sice finančně náročnější, ale jsou odolné a pro tvorbu dopadových ploch mnohdy mnohem vhodnější. Pro dopadové plochy je vhodný umělý trávník, litý polyuretan nebo třeba dlaždice. Pří výběru materiálu se zaměřte hlavně na materiály se snadnou údržbou. Právě proto není vhodný zahradní trávník, který se v blízkosti herního prvku poměrně obtížně udržuje, navíc si většinou neporadí s větší zátěží při častém pohybu dětí.

Netradiční herní prvky

Děti si mnohdy vystačí i s málem, ne vždy je nutné pořizovat herní sestavy, které se třeba ani na zahradu nevejdou. Poměrně oblíbené jsou stavbičky z vrbového proutí. Tyto přírodní stavby navíc nenaruší vzhled ani u přírodní zahrady, kde klademe velký důraz na přírodní materiály. V jednoduchosti je krása a věřte, že právě děti se mnohdy spokojí i s minimem. Skvělou práci odvede také sportovní trávník, který nabídne vašim dětem možnosti sportovního vyžití. Při jeho založení vybírejte směs trav, která snese zátěž a je možné ji pravidelně sekat.

Zahrada pro výuku dětí

Děti by měly co nejčastěji přicházet do kontaktu s přírodou, aby se seznámily s různými druhy rostlin a živočichů. Právě zahrada může ve výuce dětí plnit důležitou funkci. Vždyť právě na vašem pozemku se děti budou pohybovat asi nejčastěji. Děti předškolního věku vše rády zkoumají a pozorují. Zaujme je třeba i trvalkový záhon s pestrými květinami nebo s druhy vonnými. Kvetoucí druhy lákají na nektar hmyzí opylovače, dřeviny s plody budou zase středem zájmu ptactva, proto do zahrady vysaďte i několik keřů tvořících plody vhodné pro opeřence. Do trvalkového záhonu můžete zakomponovat hotely pro hmyz, domky pro včelky samotářky nebo motýlí krmítko, o které se budou starat pouze děti. Do výsadeb vysazujte květiny nejen s pestrými a vonnými květy, ale i s různou texturou a povrchem listů, které budou příjemné na dotyk. Vyvarujte se kontaktních alergenů. Při slunečním záření je poměrně nebezpečná routa vonná. Ačkoli je tato rostlina léčivá, sluneční paprsky z ní dělají nepříjemný alergen, který při dotyku způsobuje tvorbu puchýřů.

Jaké rostliny si do zahrady raději nevysazovat, pokud máte malé děti

  • routa vonná – Ruta graveolens – silný alergen v kombinaci se slunečním zářením způsobující puchýře
  • tis červený – Taxus baccata – jedlé oplodí, ale semena prudce jedovatá
  • hlohyně šarlatová – Pyracantha coccinea – silné tuhé trny
  • škumpa orobincová – Rhus typhina – alergen
  • konvalinka vonná – Convallaria majalis – jedovatá rostlina, silná vůně květů způsobuje bolesti hlavy
  • náprstníky – Digitalis – prudce jedovatá celá rostlina

CELÝ ČLÁNEK NAJDETE V ČASOPISU DŮM&ZAHRADA 3/18. Objednat lze samostatné číslo nebo získat předplatné, a to přes e-mail: predplatne-casopisu@vlmedia.cz, online na Předplatné časopisů nebo telefonicky: 272 015 015. Je tu možnost i elektronického předplatného pro vaše mobilní telefony, počítače či tablety.