Nějaký ten přístřešek uvítáme na zahradě vždycky. O tom, jak bude vypadat, však rozhoduje dispozice pozemku a také účel, za kterým si přístřešek chceme postavit. Stačí nám chráněné místo se sedačkou, kde v létě budeme popíjet limonádu a číst si knížku? Nebo bychom tu rádi hostili početnější společnost a třeba tady i grilovali? Podle toho budeme logicky volit velikost stavby i použité materiály.

Altán nemusí být jen ze dřeva; může být vyroben z hliníku, může ho zčásti tvořit zídka, v obchodech seženete i altány skládací, z plachtoviny. Ty se uplatní hlavně na malých zahrádkách, kde nechcete zabrat půlku prostoru trvalou stavbou, ale rádi byste ve vedrech načas zastínili posezení nebo bazének.

Dřevo nicméně zůstává nejčastěji používaným materiálem. Mělo by být ještě před montáží ošetřeno nátěrem, který sníží riziko hniloby a odpudí dřevokazný hmyz. Ani impregnace však není všemocná, dřevěné díly altánu je nutné chránit před přímým deštěm a vlhkostí také kvalitní střechou a podkladem. Firmy dodávající altány pokrývají střechy lepenkovým šindelem, což je nejlevnější možnost. Nikdo ale neříká, že nemůžete použít střešní tašky, které vám zbyly ze stavby. Střecha tak bude kvalitnější a bude dokonale ladit s domem.

Oblibě se v současné době těší také střechy osázené zelení. Koketujete-li s myšlenkou vybudovat zelenou střechu na domě, altánek je dobrou příležitostí, jak si to vyzkoušet na malém formátu.

Pro altán obvykle vybíráme nejklidnější místo v zahradě, ale opět záleží na tom, k čemu ho chceme využívat. Pokud tu hodláme vysedávat s přáteli do pozdních hodin, bude praktičtější postavit ho blíž domu, abychom sem mohli snáze zavést elektřinu a lépe se nám odtud běhalo s talíři do kuchyně a zpátky.