Upřímně, tortilly z obchodu jsou drahé, a když si přečtete jejich složení, máte pocit, že byly vyrobeny v laboratoři, a nikoli v kuchyni. Ačkoli se jejich domácí příprava může zdát složitá, ve skutečnosti se to dá zvládnout hned na poprvé. Receptů existuje samozřejmě více, ty tradiční budou obsahovat místo pšeničné mouky kukuřičnou a místo oleje sádlo nebo máslo, ale my si uvedeme jeden jednoduchý postup, který se v praxi osvědčil.

Domácí tortilly - těsto:

  • 3 hrnky hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • 1/3 hrnku rostlinného oleje (my jsme použili slunečnicový)
  • 1 hrnek teplé vody (opravdu musí být teplá, se studenou by se těsto trhalo)

Postup:

Těsto můžeme zpracovat v robotu, nebo ho hněteme 10 minut ručně. Mělo by být měkké, pružné a vláčné. Rozdělíme ho na 12 dílů, každý díl splácneme dlaní, přikryjeme utěrkou a necháme 15 minut odpočinout.

Na mírném až středním ohni rozehřejeme pánev; máte-li grilovací tál, tortilly můžete připravit i na něm.

Jednotlivé díly těsta rozválíme na lehce pomoučněném vále na placky tenoučké jako průklepák. Měly by být doslova průhledné. Každou placku opatrně přeneseme na pánev a opékáme asi minutu z jedné strany a půl minuty z druhé. Hotová tortilla bude mít na sobě sem tam hnědý flíček, ale jinak zůstane světlá. Když ji necháte na ohni příliš dlouho, mohla by ztvrdnout.

  • Tip: Tortilly opékáme zásadně na suché pánvi. Ale jestli máte pánev starou a trpíte stihomamem, že se k ní placka přichytí, stříkněte na pánev trochu oleje ve spreji. Pak se k ní nepřichytí opravdu nic.

A čím tortilly naplnit? Vším, co vám chutná. Například grilovaným masem ze špízů, grilovanou i čerstvou zeleninou či kostkami avokáda; k dochucení náplně pak poslouží sýry všech druhů, jogurtové zálivky, salátové dresinky... Na tortillách je úžasné, že si je může každý host naplnit podle své chuti, a tak tímto pohoštěním vyhovíte všem, i když třeba jeden nejí tepelně upravenou zeleninu a druhý je pro změnu vegetarián.

Tortilly si můžete připravit dopředu a při servírování je jen rychle prohřát na grilu. Dají se i zamrazit - v tom případě je proložte kousky pečicího papíru, aby se k sobě neslepily.