Všichni to znáte: nepříjemné bzučení, bolestivé bodnutí, otravné svědění. Anebo objev přisátého klíštěte, boj s jeho bezpečným odstraněním a obava před možnou nákazou. Věci, které bohužel patří k létu, ale bez kterých bychom si ho mnohdy užívali víc. Naštěstí existují pomocníci, kteří nás dokážou ochránit před útoky klíšťat, komárů, much, muchniček a dalším dotěrným hmyzem – účinné repelenty. „Repelenty výrazně snižují riziko ataku klíštěte a mám s nimi obecně dobré zkušenosti,“ potvrzuje imunoložka a vysokoškolská pedagožka doc. RNDr. Alena Žákovská, Ph.D.

Predator: Repelenty, které obstojí i v náročných testech

Jedničkou mezi repelenty v lékárnách je český Predator, který patří ke špičce moderních ochranných prostředků proti dotěrnému a nebezpečnému lezoucímu i létajícímu hmyzu. „Repelenty Predator se jeví i podle našich výzkumů jako vysoce efektivní. V jednom z nich odpudily až 96 % klíšťat,“ říká Alena Žákovská. A úspěšné byly i v dalších laboratorních a praktických testech, kterými za dlouhou dobu své existence prošly.

Jaký repelent vybrat?

Když budete přemýšlet nad tím, po kterém repelentu sáhnout, vždy zvažte, do jaké oblasti ho potřebujete, jak dlouho by měl působit. Třeba základní repelent Predator nabídne dobu účinnosti 2-4 hodiny, Predator Forte s vyšším obsahem účinné látky 4-6 hodin a Predator Maxx plus s extrémní účinností dokonce 6-8 hodin. Proto je vhodný pro dlouhodobý pohyb v přírodě nebo v místech se zvýšeným výskytem hmyzu včetně exotických destinací, kde existuje nebezpečí přenosu závažné nemoci. Pro malé děti od 3 měsíců a osoby s citlivou pokožkou je zase vhodný repelent Predator Junior.

Mezi repelenty Predator najdete i nejrůznější „vychytávky“, třeba v podobě repelentu určeného k impregnaci oděvu, obuvi, stanů, spacích vaků, moskytiér nebo dětských kočárků. Predator Outdoor Impregnace se hodí i lovcům nebo rybářům, protože je bez parfemace, navíc poskytne efektivní ochranu před komáry a klíšťaty po dobu až 28 dní, a to i po vyprání oděvu. Novinkou je pak repelent Predator Aloha, který ochrání jak před klíšťaty a dotěrným hmyzem, tak před slunečními paprsky – díky ochrannému faktoru SPF30, a také BIO repelent fungující na bázi přírodních olejů, jako je eukalyptol, citronelal a další.

Kompletní sortiment najdete na www.naserepelenty.cz.