Chytré markýzy na motorické ovládání jsou dnes často opatřeny čidlem reagujícím na déšť a vítr; při nevhodném počasí se samy zatáhnou do kazety, za úporného svitu slunce se naopak vysunou. Protože jsou u nás v poslední době léta spíš horká než deštivá, pořízení markýzy je rozumnou investicí: kvalitní látky ochrání před UV zářením jak zahradní nábytek, tak krytinu terasy, a fungují jako clona před zahříváním navazujícího interiéru.

Občasnou spršku by měly markýzy vydržet. Jejich nepromokavost zaručují kvalitní materiály a impregnace.

  • Akrylové látky: jsou impregnované, odolávají proti UV záření a hned tak nevyblednou;
  • Polyesterové látky: díky povrchové úpravě z PVC vydrží lehký deštík a snadno se udržují;
  • Screen látky: jsou zhotoveny ze skelných vláken a lépe odolávají rozmarům počasí; chrání před UV zářením a fungují i jako tepelný štít.

Silnější déšť může výsuvnou markýzu poškodit už kvůli váze dopadající vody. Pokud byste rádi markýzu využili i jako ochranu před silnými dešti, porozhlédněte se po typu zvaném "mediterána". Ta se kotví na pergolu nebo má vlastní nosnou konstrukci a místo střechy využívá nepromokavou PVC látku. Její cena ale bývá vyšší.

  • Tip: Markýza by měla přesahovat terasu zhruba o 1 m, aby chránila před sluncem i v odpoledních hodinách. Před pořízením markýzy se seznamte s možnostmi jejího naklápění, které také hraje v efektivním stínění velkou roli.