Zahradní kuchyně se stávají stále více oblíbené. Spoustě lidí přestává stačit vytažení grilu někam na trávu, jeho skladování, řešení problému se sezením, zázemím, chozením pro vybavení do domu… Řešení nabízí zahradní kuchyně – místo, které řeší všechny tyto problémy.

My se nyní podíváme do jedné kuchyně, kterou postavila firma Hrdina & České pískovce. Je to do detailu dotažená kuchyně, vždyť i zákazník byl hodně náročný – ředitel německého obchodního stavebního řetězce. Jeho požadavek byl vytvořit návrh kuchyně vč. základových plánů, jednotlivého vybavení, ergonomického rozmístění jednotlivých spotřebičů.

Nároky na vybavení nebyly malé. Vždyť požadoval nejen možnost ogrilovat steaky, ale i drůbež na jehle, mít udírnu, výčepní zařízení, lednici, dřez s teplou vodou, TV. Všechno kuchyň nabízí. Při grilování navíc nechtěl stát zády k zahradě, ale chtěl se do ní dívat a užívat si její krásu.

Další požadavek byl na možnost současně připravovat jídlo na grilu a v udírně. „To se nám podařilo splnit díky naší unikátní technologii stavby krbu a udírny, kde jsou nadimenzovány spalinové cesty do jednoho komínu a tvoří funkční celek,“ říká Tomáš Hrdina. „Toto řešení je mnohem pohlednější, nevyžaduje více prostupů střešní konstrukcí.“

Protože kuchyně musí tvořit celek se zahradou a domem, byly na zahradu umístěny energetické solitérní kameny a na jejich rozmístění se podílela dcera investora.

Zahrada byla již hotová před stavbou kuchyně, a proto bylo nutné provádět veškeré stavební a výkopové práce s maximálním ohledem a co nejmenším dopadem na zahradu.