Pět tipů na výtečné dipy a omáčky ke grilovanému masu

Dresinky k masu

Autor: Shutterstock.com

Grilované maso je samo o sobě výborné, ale vhodně zvolený dresink, dip či omáčka dovedou chuťový požitek k dokonalosti. Zapomeňme teď na hořčici, kečup a majonézu, a pojďme si připravit vlastní dip bez konzervantů a jiných chemických přísad.

Česnekový dip s bylinkami

Česnekový dip

Autor: Shutterstock.com

Potřebujeme: 4 lžíce žervé, 4 lžíce zakysané smetany, 250 ml bílého jogurtu, 4 stroužky česneku, drcený pepř dle chuti, čerstvé bylinky (bazalka, oregano...)

Postup: Žervé, zakysanou smetanu a jogurt rozšleháme v misce vidličkou, ochutíme prolisovaným česnekem a pepřem a na závěr přidáme nasekané bylinky. Necháme pár hodin odležet v lednici.

Pepřová omáčka ke steaku

Pepřová omáčka

Autor: Shutterstock.com

Potřebujeme: 1 menší cibuli, 2 lžíce čerstvého nebo nakládaného zeleného pepře, 1 hrnek hovězího vývaru, 250 ml smetany na vaření, 1 dcl suchého bílého vína, oříšek másla

Postup: Na másle zpěníme nadrobno nasekanou cibulku, přidáme zelený pepř a restujeme za stálého míchání nad mírným až středním plamenem asi 2 minuty. Pak přilijeme víno a vývar a vaříme asi 5 minut, až se část vody odpaří. Poté ztlumíme plamen a do směsi vlijeme smetanu. Necháme probublat do zhoustnutí.

Avokádový dip

Avokádový dip

Autor: Shutterstock.com

Potřebujeme: 1 zralé avokádo, 2 stroužky česneku, lžíce citronové šťávy, 1 chilli paprička, 2 lžíce zakysané smetany, pepř dle chuti

Postup: Avokádo rozpůlíme napůl, oloupeme a vyjmeme pecku. Dužinu rozmačkáme v misce spolu s citronovou šťávou, která zabrání jejímu zhnědnutí. Chilli papričku nasekáme nadrobno a promícháme s avokádem. Přidáme prolisovaný česnek a zakysanou smetanu a ochutíme černým pepřem. Je nutno zkonzumovat týž den!

Koprový dresink

Koprový dresink

Autor: Shutterstock.com

Potřebujeme: 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, 250 ml zakysané smetany, 1 lžíce citronové šťávy, špetka mořské soli, půl lžičky mletého pepře

Postup: Suroviny promícháme v misce a necháme vychladit. Místo smetany lze použít i bílý jogurt.

Dip z červené řepy

Dip z červené řepy

Autor: Shutterstock.com

Potřebujeme: 250 g vařené červené řepy, 3 stroužky česneku, lžička čerstvého nastrouhaného zázvoru, 150 g zakysané smetany, 2 lžíce bílého jogurtu, 1 lžíce citronové šťávy, špetka soli a špetka pepře

Postup: Červenou řepu uvaříme, oloupeme a nastrouháme na jemném struhadle. Smícháme s prolisovaným česnekem a zázvorem, zakapeme citronovou šťávou, ochutíme pepřem a solí a nakonec vmícháme zakysanou smetanu a jogurt. Před podáváním necháme rozležet v lednici.

Komentáře

Načítám komentáře...