Suchá zídka

Svah se může opírat o suchou zídku, při jejíž stavbě použijeme místo malty směs zeminy, štěrku a písku. Na stavbu můžete použít různé druhy lomového kamene, skály, bludné balvany, pramenné kameny nebo kamenné desky. Jelikož kámen je přírodní materiál, hodí se tento typ zídky především do rustikálních či ekologicky laděných zahrad. Do mezer mezi kameny lze vysadit různé druhy skalniček či plazivých rostlin, které zídce dodají jedinečné kouzlo.

Palisády

K překonání menších výškových rozdílů se často používají palisády, které jsou dostupné v různých výškách, barvách a tvarech. Mohou být kulaté, půlkruhové, hranaté, špičaté nebo zkosené, jednořadé či dvouřadé. Pokud se rozhodnete pro dřevěné palisády, musíte je před zpracováním naimpregnovat nebo aplikovat jiný vhodný materiál na ochranu dřeva. „Palisády můžete zakoupit jednotlivě i v blocích. Blokový tvar je výhodnější. Umožňuje rychlé a ekonomické použití, protože sloupky se nemusí narovnávat jednotlivě, ale jsou zcela přesně v jednom směru,“ radí Richard Klička, odborník z oddělení stavebnin v projektových marketech Hornbach.

Bednicí betonové tvárnice

Na bednicích betonových tvárnicích oceníte mimořádně účinnou statickou únosnost. Můžete je použít i při zpevňování vyšších svahů, protože se dají zpevnit ocelovými pruty. „Bednicí tvárnice se prodávají ve více velikostech a díky zámkovému systému do sebe při kladení snadno zapadnou. Velkou výhodou je, že použitím bednicích tvárnic se nespotřebuje tolik betonu jako při klasickém bednění,“ vysvětluje Richard Klička. Na bednicí tvárnice můžete lepit i obklad, a tím přizpůsobit design zídky prvkem použitým v zahradě nebo na domě. Při obkladu se kreativitě meze nekladou – je jen na vás, zda zvolíte obklad kamenný, cihlový, nebo s imitací kamene.

Svahové tvárnice a gabiony

Jednoduchá manipulace je výhodou svahových tvárnic, které poslouží nejen jako zpevňovací materiál do svahu, ale zároveň jako nízké ozdobné květináče. Výsadba zeleně do tvárnic je možná hned po realizaci. Použít můžete okrasné trávy, bylinky, rostoucí dřeviny či táhlé rostliny. Pro moderní vzhled větších zahrad se čím dál více využívají gabiony, drátěné klece naplněné kameny, které se spojují několika úchopy bez nutnosti použití nářadí.

Půdopokryvné rostliny

Svah můžeme nechat zpevnit kořeny půdopokryvných rostlin, které se během několika let po vysazení přirozeně rozrostou. Na slunnou stranu se hodí například skalníky, poléhavé druhy jalovců nebo přísavník tříprstý, na stinných svazích se bude dařit barvínku, břečťanu nebo tlustonitníku. Rostliny se mohou plazit mezi kameny, které je třeba vsadit do svahu tak, aby byly v zemi aspoň třetinou své výšky. Takto vytvořená skalka bude působit nespoutaným dojmem a stane se estetickou dominantou zahrady.