Dřevo lze velice věrně napodobit betonem probarveným pigmenty. Pro venkovní účely se betonová směs obohacuje o chemické přísady, které ji činí mrazuvzdornou a brání výkvětům. Pokud se výkvět časem přeci jen objeví, zbavíme se ho mírně okyselenou vodou a jako prevenci před dalším výskytem přetřeme povrch betonu hydrofobizačním nátěrem.

Z betonu můžeme mít chodníčky, šlapáky, schody, obruby záhonů, palisády, plotové zídky, nebo dokonce i pařezy a květináče. Někteří výrobci si dávají opravdu záležet: díky ruční výrobě a patině finální produkty věrohodně napodobují vyzrálé a léty prověřené dřevo. Autentický dojem zdůrazní detaily: kresba dřeva by měla být vidět na všech stranách produktu a jednotlivé díly by neměly být navlas stejné jako ze strojové výroby.

V nejrůznějších dekorech dřeva se vyrábějí také keramické dlaždice. Pokud je chceme použít v exteriéru, musíme k tomu přihlédnout už při nákupu, abychom zvolili mrazuvzdorný typ. Keramická dlažba imitující dřevo se hodí pro terasy i plochy okolo bazénů, kterým dodá exotický a zároveň designově čistý vzhled.

Zatímco o kvalitě betonu a keramiky se obecně ani tak moc nepochybuje, plastové imitace dřeva vzbuzují nedůvěru. Plast se přeci na slunci roztahuje, bledne, či naopak žloutne, o ekologickém aspektu ani nemluvě. A přesto máte plastové ploty, které vydrží beze změny, případně jen s lehkým vyblednutím dvacet, třicet let. U plastu zkrátka hodně záleží na tom, kdo a jak ho vyrobil. Svou roli hrají certifikáty kvality, záruky tvarové a barevné stálosti a zákaznické reference. A pokud je plast vyroben z recyklovaných materiálů, bude vyhovovat i ekologickým požadavkům.

Možná ale máte na zahradě nějaké starší povrchy, ať už betonové, plastové, nebo třeba kovové, kterým byste chtěli vtisknout dekor dřeva dodatečně. Něco takového je také možné. Takové technice se říká fládrování a zvládnou ji zkušení lakýrníci. Kdo by chtěl využít léta k vlastním experimentům, může to zkusit podle šikovného návodu, který jsme našli v Eshopu U Pepánka.