Nátěry se dělí na dvě velké skupiny: preventivní a sanační. Jaký je mezi nimi rozdíl, napovídá název. Například preventivní fungicidní nátěr chrání dřevo proti napadení dřevokaznými houbami, zatímco sanační nátěr dokáže ošetřit dřevo už napadené a zastavit proces zkázy.

Další rozdělení představují nátěry určené do interiéru a exteriéru. Záleží také na tom, zda jsou natírané dřevěné prvky rozměrově stabilní, či nestabilní: třeba okna musí zachovat přesný rozměr, jinak by pořádně netěsnila. Zato u venkovních dřevěných prvků typu altány, ploty či terasová prkna se počítá s tím, že se budou vlivem počasí roztahovat, smršťovat a bobtnat. Pro ně vám proto v prodejně doporučí jiný typ nátěru.

Pro ošetření exteriérového dřeva se s oblibou používají lazury. I to je ovšem široký pojem. Mimo jiné nás bude zajímat, zda konkrétní lazura má i fungicidní, tedy protihoubový účinek. Pokud ho nemá, bude potřeba dřevo nejprve natřít speciálním nátěrem chránícím před houbami, plísněmi a dřevokazným hmyzem.

Co se týče UV ochrany, záleží na obsahu pigmentů v lazuře. Sluneční záření především mění barvu dřeva. Někomu taková patina nevadí, poslední dobou je dokonce trendem nechat dřevo přirozeně zešednout, zvláště pokud jde o cedr nebo sibiřský modřín. Potom postačí lazura s nízkým obsahem pigmentů, která slunečnímu záření nebude bránit v práci.

Tenkovrstvé lazury

Částečně pronikají do dřeva a na jeho povrchu vytvářejí tenký film. Jejich výhodou je, že se před novým nátěrem nemusí podklad brousit. Ochranu ale poskytují jen 2-5 let, v závislosti na vnějších vlivech.

Silnovrstvé lazury

Do dřeva proniknou nepatrně, zato vytvoří na povrchu silnou transparentní vrstvu, která se musí před novým natíráním odstranit. To může být poměrně nepraktické, když byste měli obrušovat celý altán nebo plot. Silnovrstvá lazura zato na dřevě v exteriéru vydrží klidně 5 až 8 let.

Krycí nátěry - barvy na dřevo

Poskytují dobrou UV ochranu, ale zakrývají strukturu dřeva. Používají se proto spíš na starší dřevo, které už samo o sobě nevypadá hezky. Jejich obnova se podobně jako v případě silnovrstvých lazur neobejde bez pracného odstraňování původní vrstvy.

Oleje na dřevo a napouštěcí lazury

Zachovají a zdůrazní přirozenou kresbu dřeva. Pronikají hluboko do dřeva a nevytvářejí krycí vrstvu, která by v případě bobtnání a sesychání materiálu praskala. Pro rozměrově nestabilní prvky je to proto ideální volba, nevýhodou však je, že se nátěr musí opakovat nejméně jednou do roka.